Stort generationsskifte i L&F-foreninger i foråret: Markante formænd stopper på stribe

Generalforsamlingerne i landbo- og familielandbrugsforeningerne og årsmødet i Større Jordbrug betyder farvel til kendte landmandsprofiler. Seks formænd genopstiller ikke.

Forårets generalforamlinger i Landbrug & Fødevarers lokale foreninger bliver spækket med takketaler og afskedsreceptioner: Der er optræk til et større generationsskifte i de 38 lokale landbo- og familielandbrugsforeninger, samt i Sektionen for Større Jordbrug, - seks formænd oplyser, at de har besluttet at stoppe.

En af dem er Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening.

Det er kun få dage siden, han sendte den overraskende nyhed ud i en pressemeddelse: Den vestjyske økolog og kvægbruger tilhører med sine 59 år langtfra den ældste ende af formandskredsen, men efter 15 år som markant formand og yderligere otte år i bestyrelsen mener han, han har aftjent sin værnepligt.

- Tiden er inde til, at andre skal til, siger han.

Skifte i LandboNord

I LandboNord har en anden mangeårig formand og kendt landmandsprofil, Niels Vestergaard Salling (55), også besluttet at stoppe.

- Efter 12 år som formand for LandboNord er det tid at stoppe, hed det i hans ’sidste nytårshilsen’.

Niels Vestergaard Salling har i en lang årrække siddet i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse, hvor han på et tidspunkt var i spil til posten som viceformand. Han valgte dog ikke at stille op.

Et signal til forandring kunne fornemmes ved delegeretmødet i november, hvor han afstod fra at stille op til Landbrug & Fødevarers nye forretningudvalg.

I stedet pegede han i al venskabelighed på sin formandskollega Carl Christian Pedersen, Agri Nord, som han ellers i mange år har dystet med om de vigtige, landspolitiske poster i landbruget.

Niels Vestergaard Salling er griseproducent og blandt andet medlem af byrådet i Brønderslev for Venstre.

- Min egen bedrift kræver mere og mere af mig, og jeg har derfor besluttet, at det er her, jeg fremover vil lægge størstedelen af min energi, har hun tidligere udtalt.

Sagro-formand stopper

Sven Agergaard (56), formand for Herning-Ikast Landboforening og for den store rådgivningsvirksomhed Sagro, har også ladet bomben springe: Han stopper begge steder.

Han har været med som enten formand eller næstformand i landboforeningen i 11 år og og er en af arkitekterne bag hjertebarnet Sagro, som opstod ved fusion af Jysk Landbrugsrådgivning og Heden & Fjorden i 2016.

Han var selv Sagros første formand, men overlod posten til Søren Søndergaard i 2018, da han blev formand for Herning-Ikast Landboforening.

I 2020 blev han igen formand for Sagro, nu med begge kasketter. Nu vil han gerne have mere tid til familien og andre ting.

- Jeg holder, mens legen er god. Hellere det end at køre sur i tingene, siger Sven Agergaard.

Lone Andersen stopper lokalt

Også Lone Andersen (58), viceformand i Landbrug & Fødevarer og formand for L&Fs Familielandbrugssektion, har også truffet beslutningen om at stoppe - lokalt.

Hun er mangeårig formand for Familielandbruget Vest-Jylland, og det er den post, hun har besluttet at opgive. Det får også konsekvenser for bestyrelsesposten i Sagro, som også hun forlader.

Derimod fortsætter hun på posten som Familielandbrugets formand på landsplan, som hun har haft i snart 10 år, og på posten som viceformand i Landbrug & Fødevarer.

- Jeg har brug for mere tid til det landsdækkende arbejde, og der er yngre mennesker i min bestyrelse, som godt vil til, siger Lone Andersen.

Steenholdt stopper også

Endnu en kendt profil fra familielandbrugets rækker stopper: Sven-Aage Steenholdt, formand for Familielandbruget LRS Vejle, slutter.

Han er fyldt 70, og en afløser står klar til at tage over, så nu må det være nok, mener han.

Hans beslutning gælder ’hele vejen rundt’, det vil blandt andet sige farvel til posten som næstformand i sektorbestyrelsen for L&F, Planteproduktion.

- Jeg har hele tiden haft den aftale med mig selv, at når jeg blev 70, sluttede jeg, siger Sven-Aage Steenholdt.

Skifte i Større Jordbrug

Også i sektionen for Større Jordbrug er der udsigt til vagtskifte. Her stopper formanden, Christina Ahlefeldt-Laurvig ved årsmødet 1. februar.

Christina Ahlefeldt-Laurvig har plads i L&Fs nye hovedbestyrelse, hvor hendes afløser herefter indtræder.

- Min egen bedrift kræver mere og mere af mig, og jeg har derfor besluttet, at det er her, jeg fremover vil lægge størstedelen af min energi, har hun tidligere udtalt.

Christina Ahlefeldt-Laurvig ejer Oreby og Berritzgaard Gods. Hun blev i juni valgt som formand for Patriotisk Selskab.

Faktaboks

Disse formænd genopstiller ikke

  • Christina Ahlefeldt Laurvig, Større Jordbrug. Årsmøde 1. februar.
  • Lone Andersen, Familielandbruget Vest-Jylland. Generalforsamling 20. marts.
  • Sven-Aage Steenholdt, Familielandbruget LRS Vejle. Generalforsamling 20. marts.
  • Søren Christensen, Vestjysk Landboforening. Generalforsamling 21. marts.
  • Sven Agergaard, Herning-Ikast Landboforening, Generalforsamling 21. marts.
  • Niels Vestergaard Salling, LandboNord. Generalforsamling 23. marts.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle