Stort grovvareselskab køber landmands livsværk

Vestjyllands Andel tager endnu et skridt i den bæredygtige retning med købet af kendt virksomhed.

Vestjyllands Andel køber sig ind i Adival og overtager 75 procent af aktierne i den Billund-baserede virksomhed, der især beskæftiger sig med at genanvende og videreforarbejde restprodukter fra fødevareindustrien til foderbrug.

Det fortæller parterne i dag i en pressemeddelelse.

Dermed sælger stifter og landmand Søren Christensen en del af sit livsværk til det vestjyske grovvareselskab.

"VA og Adival har igennem mange år haft et nært samarbejde i forhold til udviklingen af Adivals produktportefølje. Derfor er det en stor glæde, at det er lykkedes for os at blive enige om en overtagelse af aktiemajoriteten", fortæller Steen Bitsch, direktør i Vestjyllands Andel.

Parternes mål er at sætte ekstra skub i virksomheden, der i dag tæller 15 ansatte. Omsætningen for selskabet oplyses ikke i regnskabet for 2018, hvor bruttofortjenesten var 9,8 mio. kr. og overskuddet 2,4 mio. kr.

Indtil sidste år var Adival kendt under navnet ScrapTrans - og har ofte været nævnt som dem, der leverer rester af chokolade og andre søde sager til køer og grise.

Ifølge virksomheden leverer man årligt op mod 20.000 tons fodermidler til landbruget. De seneste år har virksomheden også deltaget i projekter omkring udnyttelse af larver og insekter som proteinkilde. 

Startet af landmand

Vestjyllands Andels overtagelse af aktiemajoriteten i Adival er glædelig for Ole Christensen, manden bag Adival. Det er efterhånden 40 år siden, at han tog de indledende skridt til virksomheden, som i begyndelsen blev drevet ved siden af jobbet som fuldtidslandmand.

Sidenhen voksede Adival sig større og større, og efter en smidig overgang på 8-9 år overlod Ole Christensen titlen som administerende direktør til sønnen Søren, men er fortsat tilknyttet virksomheden.

"Vi har altid haft et fantastisk samarbejde med Vestjyllands Andel, så jeg er glad for, at det lige præcis er dem, der skal være med til at videreudvikle Adival. Det er jo ikke af nød, at vi sælger, men fordi vi ser muligheder for at få nogle endnu større muskler ind i virksomheden. Vi er et hestehoved foran i mange henseender, og det hestehoved vil vi gerne gøre endnu større", påpeger Ole Christensen i pressemeddelelsen.

Det har dog ikke været helt let at tage beslutningen om at afhænde livsværket.

"Selvfølgelig berører det mig, i og med jeg har arbejdet med det her i 40 år. Det med rest- og spildprodukter er jo blevet en hel religion for mig. Omvendt ser jeg virkelig noget fremtidsperspektiv, ved at vi har fået Vestjyllands Andel med ombord, fordi det kan være med til at realisere drømmen om, at Adival udvikler sig til noget endnu større", fortæller han.

Virksomhed skal vokse

At Adival skal blive endnu større de kommende år, er Steen Bitsch slet ikke i tvivl om, fortæller han.

"Vi ser et stort udviklingspotentiale i virksomheden. I særdeleshed i forbindelse med bæredygtighedsdagsordenen. Anvendelse af sidestrømme og restprodukter fra fødevareindustrien bliver i stigende grad sat i direkte forbindelse med license to produce i landbrugssektoren. Derfor ser vi det som et vigtigt strategisk skridt for VA og i fuld overensstemmeldse med vores bæredygtighedstrategi", udtaler Steen Bitsch.

Også den nuværende direktør, og søn af Ole Christensen, Søren Christensen, ser mange muligheder.

"Det er virkelig gået stærkt for os i det seneste år, hvor vi er vokset markant i volumen. Bl.a. fordi der er kommet større fokus på genanvendelighed. Vi har en ambition om at være den førende virksomhed inden for restprodukter, og med en stor spiller som Vestjyllands Andel ved vores side har vi mulighed for at sende endnu mere turbo på virksomheden".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle