Stort millionkrav mod tidligere ledelse i kornhandlen BMG

Kravet mod den tidligere ledelse og bestyrelse i BMG bliver lige så stort som mod den tidligere revisor.

Det skal koste den tidligere ledelse og bestyrelse i kornhandelsselskabet BMG i Randers et stort to-cifret millionbeløb, at en nu tidligere direktør og medejer i årevis manipulerede regnskaberne, uden at de opdagede det.

Det mener kuratorerne, der rydder op efter konkursen i den kollapsede Randers-virksomhed. De er nemlig nu klar til at indlevere stævning og dermed formelt anlægge erstatningssag.

"Sagen mod bestyrelsen vil blive anlagt i løbet af få uger", melder den ene af de tre kuratorer, Anders Stoltenberg fra Sønderby Legal.

Han ønsker ikke at sætte tal på kravet fra BMG-boet. Men landbrugsavisen.dk erfarer, at beløbet er tæt på det krav, som kuratorerne i efteråret rejste mod den tidligere revisor i BMG.

Her lød kravet på 43 mio. kr..

Beløbet har kuratorerne fundet frem til, ved at "skære sagen til". Der søges nemlig udelukkende erstatning for den manipulation, der er sket de sidste tre år før konkursen.

Det sker, selv om kuratorerne vurderer, at Jens Møller Lund begyndte at ændre i regnskaberne så tidligt som i 2011.

At beløbet kunne have været højere, handler dog formentlig også om, at der er et maksimumbeløb på de ansvarsforsikringer, som revisor og bestyrelse er dækket af.

Havde frit spil i årevis

I december kom det frem, at de tre advokater, der står for oprydningen i BMG, vurderer, at kontrollen med den svindelanklagede tidligere direktør og medejer Jens Møller Lund var yderst mangelfuld.

Faktisk mener de tre kuratorer efter gennemgangen af regnskaberne, at den mangeårige manipulation af selskabets bogføring skyldtes en nærmest ikke-tilstedeværende intern sikkerhed.

»Jens Møller Lund havde ubegrænset bogføringsadgang uden kontrol/opsyn fra andres side, og var dermed ikke underlagt nogen form for kontrol«, skrev de den seneste redegørelse til de mange landmænd og øvrige kreditorer, der står til at tabe millioner af kroner på konkursen.

Bestyrelsen bestod af fem mand, hvoraf de to tidligere direktører og medejere havde to af posterne. Alle fem har tidligere afvist at udtale sig om kravet mod dem.

Bestyrelsen er omfattet af en ansvarsforsikring, ligesom revisoren er det.

Banks krav vil ikke spænde ben

Også Spar Nord, der har op imod 50 mio. kr. i klemme som følge af konkursen, har anlagt sag om erstatningskrav mod såvel ledelse som revisor. Anders Stoltenberg afviser, at de to sager vil spænde ben for hinanden.

"Vi mener overhovedet ikke, at de vil spænde ben for hinanden. Det står enhver kreditor frit for at anlægge et erstatningskrav", siger han og tilføjer:

"Vi har langt hen ad vejen sammenfaldende interesser i at få fastslået et erstatningsansvar".

Sagen, der skal foregå ved byretten i Randers, forventes ikke at afsluttes i år, mener kuratoren.

Ud over erstatningssagerne efterforsker Østjyllands Politi fortsat, om den tidligere direktør ved sine manipulationer har begået noget strafbart.

Emneord

BMG

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle