Stort udbrud af svinepest i Polen: Danske eksportører aflyser transporter

Centralt og stort svineområde i Polen ramt af flere udbrud af afrikansk svinepest. Danske eksportører mærker konsekvenserne.

Et større udbrud af afrikansk svinepest (ASF) har ramt det centrale Polen. Polske medier beretter nu om hele tre udbrud af ASF i Lodz-regionen inden for få dage.

Dette påvirker allerede nu danske eksportører af smågrise, der har fået aflyst talrige kørsler til det store eksportland.

Farmer.pl skriver, at tre besætninger med hver mellem 50 og 200 grise er blevet slået ned over de seneste dage. Mediet fortæller samtidig, at der er oprettet karantænezoner og taget de nødvendige tiltag for at inddæmme den frygtede og dødelige sygdom.

I alt nævnes det, at der skal slås op mod 4000 grise ned, når man tæller de besætninger, der ligger i det tætteste område af udbruddene med.

Det bemærkelsesværdige er, at udbruddene er kommet i et område af Polen, hvor der ikke har været meldinger om ASF blandt vildsvin. Derfor formodes det ifølge farmer.pl, at smitten er viderebragt af mennesker.

Polen har i flere år haft udbrud af ASF både blandt vildsvin og blandt tambesætninger.

Imidlertid mærkes domino-effekten allerede nu blandt de danske eksportører af smågrise, der årligt sender millioner af smågrise til det europæiske land. Netop Lodz-regionen har en stor svineproduktion.

"Vi har fået aflyst flere transporter siden weekenden", bekræfter Søren Westergaard, fra H&S Westergaard.

Han har endnu ikke selv kunnet få bekræftet, hvad der er sket i Polen, andet end at han har hørt rygter fra sine samarbejdspartnere.

"Det drejer sig helt sikkert om svinepest, Der er delvis standstill og det drejer sig om et meget stort område, hvor man ikke må køre ind og ud. Jeg har ikke oplevet det før så massivt som det her", forklarer han.

"Det påvirker de grise, der skulle have været ind og ud af de områder. De er blevet aflyst og er dermed frie og det gør jo, at det øvrige marked vælter ligesom dominobrikker", forklarer han.

Også hos Vinderslev, der også har stor eksport til Polen, mærker man de polske problemer.

"Vi har måttet aflyse tre transporter siden weekenden. Området er et af de helt svinetætte områder, så det kan komme til at berøre en del grise", forklarer Michael Vinderslev, medejer og direktør.

"Der er nogle regioner, der nok bliver lukket ned i en kortere eller længere periode, hvor der ikke må flyttes eller tilføres dyr", siger han om arbejdet med at der nu skal omdirigeres og sælges dyr til andre steder.

Polen modtager over 3,6 mio. danske smågrise og modtager dermed flere end Tyskland.

Frygter aflysninger i stor stil

Også Bo Skaanning Ebbesen, direktør i andelsselskabet Bonusgrisen, har oplevet at selskabets transporter til Polen bliver aflyst.

"Vi oplever, at transporter bliver udsat eller aflyst. De polske omsættere har svært ved at få afsat grisene til de polske landmænd, og derfor melder de fra, for der er fysisk ikke plads til grisene", siger Bo Skaanning Ebbesen.

"Det er nok halvdelen af de transporter vi har til Polen. Vi har heldigvis ikke haft så mange denne uge, men i næste uge er det måske en 5-10 læs, der ikke kommer ud at køre eller bliver forsinket, og jeg frygter, at der kommer aflysninger i stor stil", siger han.

Lige nu leder de danske eksportører efter nye aftagere af smågrisene, fortæller han, men det er en hård kamp.

"Vi må simpelthen ikke køre til de ramte områder, og derfor skal alle nu ud og lede efter nye aftagere af smågrisene. Vi kæmper alle sammen om de samme stalde, men der findes simpelthen ikke tomme stalde nok i nærområdet her i Europa, så det er et problem".

Bonusgrisen handler med og afsætter andelshavernes smågrise, og eksporterer cirka 16.800 smågrise om ugen.

Også Sammark, der repræsenterer eksportører af levende dyr, bekræfter, at flere danske eksportører er påvirket af udbrudet. 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle