Stort underskud hos Arla-rival: Chefen på vej ud

Fonterras andelshavere er utilfredse efter stort underskud i Kina. Nu forlader topchefen sin post.

Andelshaverne i et af verdens absolut største mejerier, new zealandske Fonterra, har været dybt utilfredse de seneste måneder.

En række investeringer for det store mejeri har nemlig været dyre for mælkeproducenterne. Og med offentliggørelsen af gårsdagens halvårsregnskab for Fonterra, fik offentligheden ekstra syn for sagen.

Selv om selskabets omsætning steg med 6 pct. til NZD 9,8 mia. (DKK 42,8 mia.), viser Fonterras halvårsregnskab et tab på NZD 348 mio. (DKK 1,52 mia.), mod sidste års overskud i halvårsregnskabet på NZD 418 mio. (DKK 1,8 mia.).

En af de store årsager er selskabets investering i Kina, der har vist sig at være meget dyr. Fonterra har nemlig måttet nedskrive værdien af en aktiepost på 18,8 procent i den kinesiske producent af modermælkserstatning Beingmate.

For bare tre år siden betalte mælkeproducenterne 3,3 mia. kroner for aktieposten. I dag vurderes den til lige godt 1 mia. kroner.

Direktør går af

Direktør for Fonterra siden 2011 annoncerede i forbindelse med halvårsresultatet, at han træder tilbage senere i år fra sin post. Dermed skal de 10.500 andelshavere ud at finde en afløser på den tunge post. Hans afgang præsenteres af bestyrelsen som led i et planlagt generationsskifte.

Endelig er der kommet en afgørelse på sagen om botulisme helt tilbage fra 2013, hvor et parti muligvis forurenet mælkepulver blev kaldt tilbage. Franske Danone lagde efterfølgende sag an mod Fonterra, og denne er nu afsluttet med, at Fonterra betaler en erstatning til franskmændene på 1,1 mia. kroner.

Emneord

Fonterra

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle