Strejke i landbruget udsættes

Forligsmanden har valgt at udsætte 3F's varslede strejke.

Gartnere, dyrepassere, jordbrugsassistenter og skovarbejdere går ikke i strejke d. 1. marts.

Det står fast, efter forligsmanden - der skal mægle i de sammenbrudte overenskomstforhandlinger mellem 3F og Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) - tirsdag har udskudt den varslede strejke.

"Forligsmanden har udskudt strejken, så den tidligst kan gå i gang 16. marts ," fortæller formand for GLS-A, Gerner Wolff-Sneedorff, til Landbrugsavisen.dk.

"Han har mulighed for to gange at udsætte konflikten i 14 dage. Det har han så gjort brug af, så den er udsat fra 1. marts til 16. marts," siger formanden for Den Grønne Gruppe i 3F, Arne Grevsen.

For tre uger siden brød overenskomstforhandlingerne sammen. 3F har måttet droppe sager med gartnerier for underbetaling, eftersom de pågældende medarbejdere var ansat af en underleverandør. 3F forlanger derfor kædeansvar, så gartnerierne skal sikre, at ansatte ved entreprisearbejde også skal have overenskomstfastsat løn. Det afviser arbejdsgiverforeningen, der frygter gartneridød.

Omvendt kræver arbejdsgiverne - ligesom LandboUngdom - at det bliver lettere og billigere at have elever de første år. Det skal sikre, at der er nok praktikpladser til unge landmænd. Det krav har 3F afvist.

”Det er de samme emner, vi diskuterer,” beretter Gerner Wolff-Sneedorff i dag, onsdag.

Nyt møde i marts

Forligsmanden har pålagt parterne ikke at fortælle om forhandlingernes udvikling, så GLS-A-formanden kan ikke fortælle yderligere.

Forligsmanden har indkaldt til nyt møde om den treårige overenskomst d. 9. marts, men indtil da vil partner fortsat mødes og forsøge at nå tættere en enighed. Hvis de ikke kan blive enige d. 9. marts, kan Forligsmanden - Ole Hasselgaard - igen udskyde strejken med 14 dage.

Det er tidligere sket, at 3F og GLS-A kom tæt på en strejke, men dengang lykkedes det dog at opnå enighed, før strejken brød ud.

Rettet torsdag: Tidligere stod der, at mejeriarbejdere kunne gå i strejke. Det passer ikke. Mejeriarbejderne er også organiseret i Den Grønne Gruppe, men er på en overenskomst mellem 3F og Dansk Industri.

Faktaboks

3F's Grønne Gruppe har cirka 15.000 medlemmer.

Medlemmerne af 3F's Grønne Gruppe arbejder på gartnerier, planteskoler, i skovene, på mejerier, på minkfodercentraler, inden for fiskeopdræt m.v.

De er blandt andet ansat som anlægsgartnere, gartnere, dyrepassere, jordbrugsassistenter, mejeriarbejdere og skovarbejdere.

Emneord

gartnerier

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle