Strid om pesticider får økologi-forhandlinger til at bryde sammen

Uenigheder om grænseværdi for pesticidrester på økologisk frugt og grønt har fået EU til at udskyde forhandlingerne til januar.

Forhandlinger om EU's kommende økologiforordning er torsdag brudt sammen.

Uenighederne mellem parterne handlede blandt andet om, hvorvidt økologer skal have særlige grænseværdier for rester af bekæmpelsesmidler på deres produkter.

Det er det helt store konfliktpunkt, forklarer chefkonsulent i erhvervspolitik ved afdeling for økologi i Landbrug & Fødevarer Lars Holdensen. 

"Særligt skærpede grænseværdier for økologiske produkter vil skabe stor usikkerhed hos økologiske producenter. Utilsigtet forurening med bekæmpelsesmidler fra for eksempel vinddrift kan ske selv over store afstande, og vi mener ikke, at den økologiske producent skal straffes for uforskyldte forureninger, der ligger under de generelle grænseværdier.

Der skal være plads til, at økologer og ikke-økologer kan dyrke landbrug ved siden af hinanden, når blot man tager rimelig hensyn til hinanden," forklarer Lars Holdensen.

Som reglerne er nu, er frugt og grønt klassificeret økologiske på baggrund af, at økologen overholder reglerne for  produktionsformen. Landmanden står altså til regnskab for de aktiviteter de selv udfører i produktionen. 

Ændringen ville påvirke landmanden under hele produktionen, for eksempel i form af løbende kontroller med produkterne, så det ikke længere er alene økologens egne handlinger, der afgør, om produkter kan sælges med økologimærket

"På den hedder måde inddrages naboen pludselig i den økologiske produktion, det kan skabe splid mellem landmænd, der burde være samarbejdspartnere, og det synes vi ikke er givende," mener chefkonsulenten.

Lone Andersen: Vigtigt med ro

Lone Andersen, der er med i formandsskabet for den europæiske landmandssammenslutning COPA & COGEGA og selv er økologisk landmand, mener, at det efter omstændinghederne er positivt, at forhandlingerne er udskudt. 

"Det er selvfølgelig træls, at sagen ikke kunne blive afsluttet, men det er vigtigt, at der kommer ro på nu, så landmændene snart kan vide, hvad der er sikkert at investere efter, men det er bedre at forlænge forhandlingerne end at indgå nogle ubrugelige kompomisser," mener hun.

Forordningen blev præsenteret af kommisionen i marts 2014 og har siden været i behandling hos EU-Parlamentet og medlemslandene repræsenteret i EU's ministerråd. Forhandlingerne er nu udskudt til januar.

Forordning Droppes?

Hvorvidt forordningen bliver droppet eller forhandlingerne fortsætter i det nye år er stadig uvist. Det slovakiske formandskab i Komissionen overdrager forhandlingerne til det kommende maltiske formandsskab.

Mandag vil EU-rådet tage problematikken op på et møde med den irske EU-kommisær for landbrug Phil Hogan.  

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle