Han drømmer om et lille landbrug: Specialproduktion er megafedt

Emil Koch Pedersen - dagens hovedperson i vores nytårsstafet - drømmer om at blive lærer på en landbrugsskole og så drive et lille landbrug i sin fritid.

Joakim og Tobias Hausteds spørgsmål til Emil Koch Pedersen: "Hvorfor vil du ikke gå den traditionelle landbrugsvej?"

Af Emil Koch Pedersen, studerer til jordbrugsteknolog - fortalt til Anna Tang Nielsen

Jeg er faglært landmand, og nu læser jeg til jordbrugsteknolog. Jeg er ret sikker på, at landbruget vil ændre sig. Bare de sidste 10 år har det ændret sig markant – det er større og større bedrifter.

Landbruget er ikke længere, som det er i Morten Korch-filmene. Det er nærmest virksomheder nu. En landmand er ikke bare en landmand – han er direktør. Så jeg tror, at det kræver, at man har en stor viden for at kunne håndtere det at være landmand i dag. Derfor læser jeg videre, og så kan jeg også godt lide at gå i skole. 

Jeg har en drøm om at blive landbrugsskolelærer. Jeg vil gerne ud at undervise, så det kræver, at jeg har en lidt mere dybdegående uddannelse. Det siger mig rigtig meget det her med at undervise – jeg synes, at det er fedt.

Jeg skal ned og arbejde på landbrugsskolen her til foråret som underviser, så der kan jeg virkelig få lov at se, hvordan det er. Jeg har også været vikar på en folkeskole, hvor jeg skulle stå og undervise – det var rigtig fedt. Og på landbrugsskolen får jeg nok lov til at undervise i planter – det bliver jo endnu bedre, når det er noget, jeg interesserer mig for, så det glæder jeg mig meget til.

Jeg vil gerne have mit eget lille landbrug ved siden af, men for min skyld skal det ikke være 500 hektar. Et lille husmandssted – det er mere mig. Det må gerne være 30 hektar, som jeg kan køre på i weekenderne. Det skal ikke være sådan, at jeg ikke laver andet end at arbejde – jeg kan ikke arbejde 60 timer om ugen. Jeg vil gerne have tid til min familie.

Det skal være sådan, at jeg selv kan styre, hvor meget og hvornår jeg tager ud og kører i marken – så sådan en 20-30, måske 40 hektar – det regner jeg med at finde en gård på. Et sted, hvor jeg kan ligge og pløje i weekenderne, og jeg ikke skal gøre det om natten for at kunne nå det hele. 

Jeg interesserer mig meget for grøntsager, især kartofler, så jeg skal selvfølgelig have kartofler. Det, der er med kartofler, er, at det er en af de allersværeste afgrøder, man overhovedet kan dyrke – altså, der er så mange sygdomme, der kan ramme dem. Det synes, jeg er mega spændende. Jeg kan godt lide, at man ser resultaterne, og at man virkelig kan se, at ens arbejde giver pote – jo mere energi og hårdt arbejde du lægger i de her afgrøder, desto mere høster du. Jeg synes, at det er fedt, at det kræver, at man er så meget på hele tiden – det gør det selvfølgelig inden for alt i landbruget, men især inden for specialproduktion, fordi det er nogle afgrøder, der er meget dyre at have stående. 

Selvom jeg ikke er en traditionel landmand – altså jeg har ikke min egen gård, så er jeg stadig stolt af at være med til at producere fødevarer – det synes jeg godt, at vi kan være.

Hvilken landmand vil du pege på, der giver dig tro på fremtiden?

Jeg vil pege på min kammerat Anders Bach, fordi han er nystartet landmand med mod på faget. Det kunne være spændende at spørge ham ind til nogle af de udfordringer, landbruget står over for. 

Jeg vil spørge ham om: Hvordan vil du tackle danskernes mistro til landbruget?

Læs med i morgen for at se, hvordan Anders Bach besvarer spørgsmålet. 

---- Læs også gårsdagens stafet: Tobias og Joakim Hausted ejer landbrug: Vi får det bedste ud af uenigheden ----

Faktaboks

NYTÅRSSERIE: TRO PÅ FREMTIDEN

Kan du pege på en landmand, der giver dig tro på fremtiden?

Det spørgsmål har vi hos LandbrugsAvisen stillet landmænd i nytårsstafetten "Tro på fremtiden". Vi har samtidig bedt dem stille næste landmand i stafetten et spørgsmål, de synes er vigtigt.

Dagens landmand hedder Emil Koch Pedersen. Han er valgt af brødrene Joakim og Tobias Hausted, der i går fortalte om, hvordan det er at være to chefer på et landbrug. Emil Koch Pedersen er en ung landmand, der virkelig brænder for faget – også selv om han har valgt en anden vej end den traditionelle inden for landbruget.

OM EMIL KOCH PEDERSEN

  • Faglært landmand fra Landbrugsskolen Sjælland - har speciale i planter.
  • Er i gang med at videreuddanne sig til jordbrugsteknolog på Erhvervsakademi Sjælland i Slagelse.
  • Drømmer om at blivelærer på en landbrugsskole.
  • Ønsker at have sit eget husmandssted, hvor han kan dyrke kartofler i sin fritid.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle