Studie konkluderer lavere dødelighed ved mink-mutation - ekspert er ikke overbevist

Japansk studie konkluderer, at dødeligheden ved minkmutation er lavere end andre mutationer af coronavirus. Ekspert fra SSI mener ikke, der er dækning for konklusionen.

Ekspert fra Statens Serum Institut giver ikke meget for nyt studie, der bliver delt flittigt på de sociale medier i disse dage.

Det drejer sig om et japansk studie, hvor en forsker fra Akita Prefectural University i Japan konkluderer, at minkmutationen af coronavirus er mindre dødelig og mindre smitsom end muterede udgaver fra mennesker.

Veterinærvirolog Thomas Bruun Rasmussen mener ikke, at den konklusion er valid, ligesom han hæfter sig ved, at studiet ikke er bedømt af fagfæller, som ellers er almindelig praksis.

"Jeg kigger på flere ting, når jeg skal vurdere, om det her er validt. Her bemærker jeg for det første, at det ikke er fagfællebedømt. Det er et stykke forskning, der er publiceret på en af de her preprintservere, som især bliver brugt her under corona til at få information delt så hurtigt som muligt", siger han og fortsætter:

"Derudover er det en person, der trækker data ud fra forskellige steder (bl.a. Holland og Danmark, red.) og sætter det ind i en kontekst. Det synes jeg ikke er særligt validt, og jeg ser ikke noget belæg for den konklusion, han kommer frem til".

mutationer er uforudsigelige

Tidligere har andre eksperter til videnskab.dk udtalt, at den danske cluster 5-mutation umiddelbart ikke ser ud til at være mere farlig end andre udgaver af coronavirus.

Samme eksperter mener dog, at det var det rigtige at slå danske mink ned, lyder det i artiklen, fordi virussen kan mutere blandt de mange mink, der er meget modtagelige overfor virussen.

Thomas Bruun Rasmussen forklarer, at bekymringen hos SSI går på, at når der opstår mutationer, er det svært at sige, hvad det får af betydning.

"Bliver den mere smitsom, som med den engelske mutation, eller bliver den mere eller mindre dødelig. Det kan man ikke sige noget om på forhånd. Det er stort og komplekst", siger han og tilføjer:

"Vi kan i hvert fald konstatere, at virussen ikke mister evnen til at smitte mennesker tilbage igen. Det bekymrer os, fordi der bliver smittet rigtig mange individer, hvor der kan opstå mutationer".

husk den sunde fornuft

Thomas Bruun Rasmussen kalder det problematisk, at det japanske studie bliver delt vidt på internettet, fordi det ikke bedømt af andre eksperter.

"Der har været en god videnskabelig tradition for, at studier skal igennem en kraftig review proces (bedømmelse, red.), men her under corona har været et behov for at få delt information hurtigt. Derfor skal man også have sin sunde fornuft med, når man læser studier, der ikke er bedømt af andre eksperter", siger veterinærvirologen og tilføjer:

"Under coronapandemien har der været en del skidt og kanel, og det her er ikke noget godt eksempel. Der er ikke belæg for de konklusioner, der bliver draget i den her artikel efter min mening".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle