"Styrelse bør ændre tilgang til kontrol med minivådområder"

Bureaukrati og millimeterkontrol må ikke stå i vejen for de vigtige minivådområder, mener L&F-næstformand Thor Gunnar Kofoed.

Det frustrerer næstformand i Landbrug & Fødevarer Thor Gunnar Kofoed, at de første færdige minivådområder alle blev dumpet af Landbrugsstyrelsens kontrol.

"Det er så ærgerligt, at vi løber ind i det her bureaukrati, hvor det er et lille tal, der ikke beregnet helt præcist eller opmålt rigtigt, der står i vejen for minivådområderne og dermed for at få en bedre natur," siger næstformanden og fortsætter:

"Der er en holdning hos styrelsen, hvor man hænger sig i millimeter og juridiske formuleringer. Man bør være mere pragmatisk i sin tilgang, så man kontrollerer, om anlægget er helt hen i vejret, eller det er så godt som på plads".

"Vi landmænd har jo vist, at vi vil det her, men bliver det bremset, så vi ved jo godt, at pilen peger på os".

frygter milimeterkontrol

Landmand Peter Kjeldsen fra Haslund ved Randers fik ved en anden kontrol og tilpasninger af sit minivådområde, endelig pengene udbetalt som den første i landet. 

Han er dog voldsomt utilfreds med styrelsens kontrol, hvor man i første omgang ikke havde indkøbt det nødvendige udstyr, f.eks. GPS-udstyr.

"Det er udmærket, at styrelsen nu får indkøbt det nødvendige udstyr, men hvis det bare skal bruges til at lave en endnu strammere milimeterkontrol, så er vi lige vidt", siger Thor Gunnar Kofoed.

håber det bedste, men frygter det værste

Men er det ikke vigtigt, at man får kontrolleret, at minivådområderne er bygget korrekt og dermed virker efter hensigten?

"Jo, det er vigtigt, men der er både rådgivere og professionelle entreprenører inde over, så hvis anlægget ikke er helt præcist i dimensionerne, så er det ikke ond vilje fra landmanden. Han var slet ikke gået i gang med at bygge det, hvis det ikke skulle virke, og i en verden udenfor det offentlige, kan vi regne med entreprenører bygger korrekt", siger næstformanden.

Siger du, at man slet ikke bør lave kontroller?

"Man kunne næsten gøre det hele med satellitkontrol. Man skal i hvert fald være mere pragmatisk og ikke hænge sig i, om et minivådområde har ændret sig 2 cm efter nogle måneder, for sådan foregår det altså i naturen".

Efter de her startvanskeligheder, hvordan er dine forventninger så til de kommende 338 minivådområder, der er ansøgt om nu?

"Jeg tror på det bedste i mennesker, og når styrelsen lover bedre kontrol, så tror jeg på det, men jeg frygter det værste. Vi er i alarmberedskab, men vi håber selvfølgelig, at det bliver bedre, og at de kommende anlæg kører igennem som smurt".

Læs hele historien om de kasserede minivådomåder i weekendens udgave af LandbrugsAvisen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle