Styrelse kan ikke genkende kritik af 'trafiklyssystem'

Landbrugsstyrelsen kan ikke genkende fejlrate i kritik af nyt farvesystem i markkontrol.

LandboSyd kom fredag, i en pressemeddelelse, med en krads kritik af Landbrugsstyrelsens nye system til satellitbaseret markkontrol, også kaldet trafiklyssystemet.

Kun omkring 50 procent af markerne i et ca. 100 hektar stort område nord for Aabenraa var farvelagt korrekt, lød det blandt andet.

Men den kritik kan man ikke genkende hos Landbrugsstyrelsen

”Vi har meget svært ved at genkende en fejlrate på 50 procent. Alene på græsmarker har Landbrugsstyrelsen indsamlet feltdata på mere end 2000 marker, hvoraf hovedparten er besøgt mere end én gang, og vores kvalitetssikring viser en væsentlig lavere fejlrate", siger Enhedschef hos Landbrugsstyrelsen, Peter Ritzau Eigaard i en mailkommentar.

Der kan være nogle fejl første år

Landbrugsstyrelsen meddelte 4. september at systemet til satellitbaseret kontrol af aktivitetskravet, også kaldet trafiklyssystemet, var blevet opdateret, hvorved 7.000 flere marker var blevet grønne.

Landbrugsstyrelsen bruger en trafiklysmodel med farverne grøn, gul og rød til at vise, om de vurderer, at aktivitetskravet er opfyldt for den enkelte mark.

"Det er første år med monitorering, og vi er klar over, at der er tilfælde, hvor en grøn mark burde have været gul i trafiklyset. Vi arbejder hele tiden på at forbedre vores metode, og vi forventer en endnu højere præcision næste år. Der kan læses mere om grønne marker i den faglige nyhed, Landbrugsstyrelsen udsender på onsdag i forbindelse med opdatering af trafiklyset", siger Peter Ritzau Eigaard.

kritik fra planteavlsrådgiver

Landbrugsstyrelsen har lavet markkort med røde, gule og grønne trafiklys, så alle kan se, om kravet om landbrugsaktivitet på en mark med brak eller vedvarende græs er overholdt – det er en støttebetingelse under grundbetalingsordningen.

Problemet er blot, at der tilsyneladende er mange fejl på kortene. Planteavlsrådgiver Nis Callesen har tjekket kortet for et ca. 100 hektar stort område nord for Aabenraa. Et område han kender særdeles godt. Kun ca. 50 procent af markerne er farvelagt korrekt:

"Vi ser en brakmark, som er gul, men som er slået i begyndelsen af august og burde være grøn. Vi ser også omdrifts (vedvarende) græsmarker, hvor der er taget slet flere gange i vækstsæsonen, som er gule", fortæller Nis Callesen i en pressemeddelelse.

Faktaboks

Sådan fungerer Landbrugsstyrelsens trafiklysmodel:

  • Grøn betyder, at styrelsen vurderer, at kravet er opfyldt.
  • Gul betyder, at styrelsen endnu ikke har kunnet konstatere, at kravet er opfyldt.
  • Rød betyder, at kravet med overvejende sandsynlighed ikke er opfyldt. I det første år (2019) med satellitbaseret kontrol gennemgår Landbrugsstyrelsens kontrollører de røde marker efterfølgende - så de er helt sikre på, at afgørelsen bliver korrekt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle