Styrelse svarer skriftligt på kritik af afgift

Styrelse vil ikke interviewes om kritik af dyrlægeafgift, men har sendt skriftligt svar.

Fødevarestyrelsen imødegår nu den kritik, der onsdag i sidste uge blev rejst af en række større dyrlægevirksomheder: Dyrlæger raser over kritik: Den er unfair

Dyrlægerne kritiserede en ny personlig afgift til praktiserende dyrlæger for kontrol af, dyrlægernes viden om og håndtering af anmeldepligtige sygdomme.

Dyrlægerne har kaldt afgiften uretfærdig, fordi anmeldepligtige sygdomme er arbejde de gør gratis for Fødevarestyrelsen, og derfor burde de som dyrlæger ikke betale afgift.

Dyrlægerne bag det åbne brev mener heller ikke, at det kun er gruppen af produktionsdyrs-dyrlæger, der har anmeldepligt. Alle dyrlæger har anmeldepligt over for de anmeldepligtige smitsomme sygdomme, uanset om de arbejder med smådyr eller på slagteri. Ja selv hvis de arbejder i Fødevarestyrelsen. Det er dog kun de praktiserende produktionsdyrlæger (kvæg- og svinedyrlæger) som bliver opkrævet afgift ikke betale afgift.

Fødevarestyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview om problematikken, men presseafdelingen i Fødevarestyrelsen sendte fredag skriftlige svar på LandbrugsAvisens spørgsmål i relation til kritikken.

Burde afgiften ikke lægges på erhvervet (frem for på dyrlægerne)? 

- Det er almindelig praksis på området, at udgiften til kontrollen dækkes af dem, der kontrolleres, det vil sige den enkelte dyrlæge. Se Gebyr for kontrol af dyrlægers anmeldepligt 

Hvorfor sendes afgiften i den private e-Boks og ikke til virksomhederne? 

- Det er den enkelte dyrlæge, som er autoriseret, og dermed skal opfylde lovkravene om anmeldepligt. Derfor sender vi afgiften til den enkelte dyrlæge. 

Hvorfor pålægges afgiften kun produktionsdyrlæger - alle dyrlæger for eksempel også heste- og smådyrsdyrlæger har anmeldepligt? 

- Fødevarestyrelsen øgede i 2020 kontrollen med anmeldepligten for dyrlæger, der arbejder med produktionsdyr, blandt andet for at sikre troværdig certificering af Danmarks store eksport af blandt andet grisekød. Derudover fandt Fødevarestyrelsen under flere kontroller i 2020 overtrædelser af reglerne om anmeldepligt. 

På nuværende tidspunkt er heste- og smådyrsdyrlæger ikke omfattet af gebyrordningen, fordi de er undtaget fra krav om registrering af medicinordinationer i VetStat. Derfor er det ikke muligt at spore den enkelte smådyrs- og hestedyrlæges ordinationer. 

Hvorfor pålægges dyrlæger ansat i Fødevarestyrelsen ikke afgift, de har også anmeldepligt? 

En dyrlæge bliver opkrævet gebyret, hvis de opfylder et eller begge af nedenstående kriterier. Det gælder også for dyrlæger ansat i Fødevarestyrelsen. Kriterierne er: 

Pr. 1. juli indeværende år er registreret i VetStat med mindst én sundhedsrådgivningsaftale. Pr. 1. juli indeværende år er registreret i VetStat som tilknyttet en dyrlægepraksis og inden for perioden 1. januar til og med 30. juni er registreret med mindst 10 ordinationer i VetStat med undtagelse af ordineringer til dyregrupperne hest (11) og 'kæledyr (90)".

Dyrlægerne mener, at anmeldepligten er ulønnet arbejde for Fødevarestyrelsen, hvorfor skal de betalt gebyr for kontrol af noget, de gør gratis for FVST?

- Det er almindelig praksis på området, at udgiften til kontrollen dækkes af dem, der kontrolleres, det vil sige den enkelte dyrlæge.
 

Emneord

PLUS

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle