Styrelse vil kontrollere rengøring af lastbiler: Kan slæbe svinepest med ind i Danmark

Det næste halve år kontrollerer Fødevarestyrelsen rengøringsstandarden på mere end 300 vogntog. Indsatsen skal forebygge, at lastbiler tager svinepest og mund- og klovesyge med ind i landet.

For at forebygge smittespredning kontrollerer Fødevarestyrelsen fra september og til april, om rengøringen på mere end 300 vogntog lever op til reglerne.

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Transportvirksomhederne har ansvar for, at deres lastbiler bliver gjort grundigt rene og desinficeret, efter de har kørt med svin og kvæg.

Grunden er, at ikke tilstrækkeligt rengjorte lastbiler risikerer at slæbe alvorlige dyresygdomme som afrikansk svinepest og mund- og klovesyge med ind i Danmark eller til andre lande. Sker det, bliver konsekvenserne tab af eksportindtægter for milliarder, skriver styrelsen.

Tilbage i 2018 kontrollerede Fødevarestyrelsen også omkring 300 lastbiler. Dengang dokumenterede kontrollen, at 4 ud af 10 lastbiler ikke var tilstrækkelig rengjort og desinficeret til helt at kunne eliminere risikoen for spredning af f.eks. afrikansk svinepest.

"Vi har allerede haft god en dialog med vognmandsbranchen om udfordringerne og rykker nu ud med information til både transportører og importører af svin og kvæg om vigtigheden af, at biler, fodtøj og udstyr er rengjort og desinficeret ordenligt. Fra september starter så selve kontrolkampagnen", fortæller kontorchef og dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Camilla Brasch Andersen.

Grunden til, at myndighederne ser med så stor alvor på overtrædelser af reglerne om rengøring og desinfektion, er, at blot et enkelt udbrud af eksempelvis svinepest vil gå hårdt ud over dyrevelfærden og koste milliarder i tabte eksportindtægter, fordi eksportmarkederne lukker for danske svin og dansk svinekød. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle