Succes-direktør stopper: "Jeg har løst opgaven"

KMC skal have ny direktør til næste sommer.

Adm. direktør Nicolai Hansen fra KMC har meldt sin afgang til næste sommer. Dermed må kartoffelmel-virksomheden på udkig efter en aftager til en af Danmarks mest succesrige virksomheder i fødevarebranchen de seneste år.

Årsagen til stoppet er flere, melder direktøren, der har stået i spidsen for KMC siden 2010.

"Jeg bliver 62 næste sommer og så har jeg været her i ni år. Samtidig synes jeg grundlæggende, at jeg har løst opgaven", forklarer Nicolai Hansen, der offentliggjorde sin plan om at stoppe på KMC’s generalforsamling forleden.

"I 2010, da jeg blev ansat blev jeg mødt med en udfordring om, at vi i 2012 ville miste EU-tilskuddet på 88 mio. kr. Hele branchen forudså et blodbad og der rejste sig en rigtig masse spørgsmål. Min opgave var så at sige, at jeg skulle finde de 88 mio. kr. Huset var i gang med det, men vi skulle lave en plan for, hvordan vi i 2015 - tre år efter støtteafkoblingen fandt sted - skulle have fundet de penge et andet sted", forklarer han.

Hvad der siden skete, er efterhånden velkendt for de fleste. For ikke alene fandt Nicolai Hansen og KMC pengene i ny indtjening. Man fandt også markant flere, takket være den massive produktudvikling og forskning, der blev sat i gang.

KMC’s omsætning er de seneste år spurtet fremad med tocifrede, årlige vækstprocenter. Og samtidig har kartoffelavlerne kunnet indkassere solid betaling på deres produkter. Så meget, at kartoffelmelet flere steder i pressen har fået tilnavnet "det hvide guld".

"Vi har nået rigtig mange milepæle", forklarer en stolt og glad Nicolai Hansen.

Han nævner både vækstraterne, omsætningsrekorderne, men også at KMC de sidste år to gange har vundet prisen som landbrugets vækstvirksomhed, som Landbrugsavisen uddeler i samarbejde med Nykredit. Både i 2015 og igen i år stod Nicolai Hansen med trofæet.

Skulle allerede være stoppet

Faktisk stod der i 2010 i Nicolai Hansens kontrakt, at han allerede skulle være stoppet, da han blev 60. Den plan blev dog ændret.

"Men det gik jo godt, og vi voksede med 25 procent. Men nu er virksomheden også blevet større og mere krævende, og jeg kan måske også godt mærke alderen. Jeg kender forretningen som min egen bukselomme, men jeg har også en anden interesse, hvor jeg interesserer mig meget for forskning og udvikling", forklarer han.

Direktøren har altså langt fra tænkt sig at gå på pension i sommeren. Tværtimod vil han benytte den doktorafhandling, der blev lavet for et par år siden, hvor han undersøgte, hvordan viden flyttes fra universiteterne til de danske fødevarevirskomheder.

"Jeg kan tænke mig en mere fri frolle, hvor jeg ikke er bundet af fast arbejde. Det kan være som bestyrelsesmedlem, brobygger eller advisor, hvor jeg kan være med til at styrke det område", siger han.

Nicolai Hansen er sikker på, at han efterlader et stærkt KMC.

"KMC ligger fantastisk godt. Vi fortsætter det spor, vi allerede har lagt med vores 2025-strategi. Vi er netop kommet med et godt regnskab, hvor vi vokser på 15 ud af 20 markeder, samtidig med, at vi fastholder priser og niveauer. Der er ikke andet end at sige, at det var godkendt", slutter han.

KMC-formand Peter C. Petersen forventer at have Nicolai Hansens afløser på plads, inden direktørskiftet, der forventes at ske i juni næste år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle