Sukkerproducent forudbetaler 67 mio. kr. som tørkehjælp

Sukkervirksomheden Nordic Sugar har på grund af tørken valgt at forudbetale 15 procent af sukkerroeafregningen til deres leverandører i det danske landbrug.

Det løber op i omkring 67 millioner kroner, når Nordic Sugar 25. juli udbetaler et forskud på 15 procent af sukkerroeleveringerne til deres konventionelle leverandører.

”Der er ikke lavet nogen specifik udregning på, hvorfor det skulle være 15 procent. Vi ville gerne levere et beløb, der kunne lade sig gøre i forhold til vores likviditet, og samtidig skulle det ikke være ligegyldigt for landmanden. Vi synes at 15 procent er et betydeligt beløb, der kan gøre en forskel”, fortæller chefkonsulent i Nordic Sugar, Bo Secher.

De 15 procent bliver forudbetalt til alle de konventionelle leverandører, der ønsker det. Det bliver til lidt under 1.000 leverandører fordelt på Sjælland, Lolland-Falster, Møn og Fyn.

De økologiske leverandører indgår på nuværende tidspunkt ikke i nogen forudbetalingsaftale.

”Andelen af økologiske leverandører er lille, og samtidig har den økologiske porduktion en anden afgrødekonstellation, der ikke nødvendigvis reagerer på samme måde i vejret”, forklarer Bo Secher.

Bliver bifaldet af sukkerroedyrkere

Nordic Sugars incitament for den ekstraordinære forudbetaling er hovedsagligt at knytte endnu tættere bånd med landmændene.

”Vi gør det, fordi vi gerne vil styrke partnerskabet med vores leverandører. Samarbejdet skal gå begge veje, så når vi har muligheden for at træde til i en speciel situation som denne, så virker det naturligt at vi hjælper”, fortæller Bo Secher.

Formanden for Danske Sukkerroedyrkere, Jørn Dalby, er glad for initiativet, som kommer fra Nordic Sugars side.

”Det er vi selvfølgelige positive overfor. Hvis de har likviditeten og har lyst til at give en hånd med, så kan vi kun bifalde det”, siger Jørn Dalby, der samtidig fortæller, at roerne langt fra er den hårdest ramte afgrøde i øjeblikket.

”Roerne klarer sig forbavsende godt i tørken, men får vi ikke vand indenfor de næste fjorten dage, så kan vi risikere at miste 10-20 procent af udbytterne, men det er svært at sige præcist”, fortæller han.

Selvom det ikke er sikkert, at udbyttetabet på sukkerroer bliver stort, så falder den forudbetalte sum under alle omstændigheder på et tørt sted for de danske leverandører af sukkerroer ifølge formanden.

”Mange af roedyrkerne har ligeså store arealer med vårbyg, som klarer sig væsentligt dårligere. Forudbetalingen fra Nordic Sugar kan hjælpe med at holde likviditeten sund igennem sommer og efterår”, forklarer Jørn Dalby.

De 15 procent, landmændene får i forskud, bliver først trukket, når der faktureres for den første levering af sukkerroer, hvilket højst sandsynligt bliver engang i oktober.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle