Sure svenske svineproducenter: Vores priser halter efter Europas

De svenske grisepriser er slet ikke steget som resten af Europa. Danish Crown forklarer: Vi mangler Kina-afsætning fra Sverige.

"Prisniveauet er okay, når man ser på det historisk. Men i sammenligning med de europæiske priser, er det et helvede".

Sådan karakteriserer en svensk svineproducent de nuværende grisepriser, når han leverer sine 13-14.000 årlige slagtesvin til de svenske slagterier, til branchebladet ATL. 

For de svenske svinenoteringer er langt fra steget i takt med de eksplosive stigninger, der har præget både Danmark og Europa de seneste måneder. Det viser tal fra EU-kommissionens overvågning af noteringerne i de respektive EU-lande.

Her er de svenske priser, målt i svenske kroner, kun steget 6,5 procent fra oktober sidste år til i år - mod en gennemsnitlig EU-stigning på 32,3 procent.

 

 

De danske noteringer er til sammenligning steget med 44,8 procent. Men kom også fra et betydeligt lavere niveau end de svenske.

Den danske notering lå for oktober på 1,8346 euro pr.kg, mod det svenske 1,6805 euro pr.kg, melder EU's tal. En forskel i danske kroner på 13,67 kr. pr. kg herhjemme  mod de svenskes notering på 12,52 danske kr. pr. kg.

Danish Crown: Mangler Kina-afsætning

De svenske producenter er i høj grad kontraktproducenter og er derfor afhængige af aftaler med deres enkelte slagteri.

En svinekonsulent fra den svenske landbrugsorganisation LRF konstaterer til ATL, at han mener, at landmændene bør overveje at skifte slagteri for at få bedre priser. Eller i hvert fald at sørge for at få forhandlet grundigt om vilkårene, før de skriver under.

En af de store aktører på det svenske marked, KLS Ugglarps er ejet af danske Danish Crown. Pt. ligger selskabet over den anden store aktør, finske HK-Scans notering, viser sammenligningstal.

Men direktør Jonas Tunestål erkender blankt, at man ikke kan følge med den danske og tyske himmelfart de seneste måneder.

Det skyldes, at de svenske slagterier ikke som de danske og tyske, har mulighed for at eksportere til Kina. I stedet er man i høj grad afhængig af hjemmemarkedet.

"Jeg har ikke regnet på det, men lige nu ville det dreje sig om mange ti-ører", udtaler Jonas Tunestål om den forskel, det pt. ville betyde for KLS Ugglarps at have afsætning til Kina.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle