Svært år endte godt: Kartoffelavlere får rekordafregning

Andelskartoffelmelsfabrikken Midtjylland leverer rekordafregning til avlerne oven på et år, der var stærkt udfordrende på grund af regn i efteråret.

Med en omsætning på 403 mio. kr. og et udbytte på 48,6 mio. kr. leverer Andelskartoffelmelsfabrikken Midtjylland A.M.B.A. (AKM) i Brande  rekordresultat for året  2019/2020 på 124 mio. kr. mod 70 mio. kr. året før.

Resultatet skal ses på baggrund af, at mængden af kartofler er øget med over 40 procent fra 65.000 ton til 92.000 ton.

"Det var et svært år, der endte godt", siger formand for AKM i Brande, Martin Arvad Nielsen til landbrugsavisen.dk.  

Det tegnede til en god høst i 2019, men i midten af august så begyndte regntiden og det regnede hver uge frem til januar, hvilket gjorde det vanskeligt for avlerne at få kartoflerne af marken med reduceret høst til følge.

"Normalt forhindrer frosten, at der køres kartofler op i januar, men heldigvis udeblev frosten, således vores arbejdsomme kartoffelavler, der på trods af næsten umulige mark forhold fik reddet en stor del af høsten i land", sagde formand Martin Arvad Nielsen i sin beretning på generalforsamlingen den 29. juni.

Rekordafregning til avlere

Generalforsamlingen godkendte en restbetaling til avlerne på 1,50 kr. pr. kg stivelse, hvilket giver en samlet betaling i gennemsnit 3,75 kr. pr. kg stivelse inklusiv tillæg mod 3,47 kr.året før.

Bestyrelsen betegner restbetalingen som tilfredsstillende.

"Der er stort set ydet fuld restbetaling til alle avlere af den leverede mangde iforhold til grundtegning/leveringspligt, som følge af udjævningen af leveringsmangel blandt avlere", lyder det..

Tallene i regnskabet viser en samlet egenkapital på 292 mio. kr. Det er en stigning i forhold til sidste års regnskab, hvor egenkapitalen lå på 271 mio. kr.  Dækningsgraden, der er et udtryk for, hvor stor en del af virksomhedens omsætning, der er til at dække de faste omkostninger, er på 47,07 procent.

Forbud bekymrer

Ligesom resten af kartoffelbranchen er man hos AKM i Brande bekymrede over manglen på alternativer til nedvisningsmidlet Reglone og man savner at Miljøstyrelsen og ministrene lytter til fageksperterne, så der ikke går politik i sagen.

"Vi er klar til at forsøge alle muligheder for alternativer i forsøg på at finde den rette nedvisningsmetode", lyder det i beretningen.


 

Faktaboks

Omsætning 403,7 mio. kr. (311,3 i 2018)

Resultat før skat 125.3 mio. kr. (70,5 i 2018)

Årets resultat 124.9 mio. kr. (70,1 i 2018)

Egenkapital 292.4 mio. kr. (273,1 i 2018) 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle