Svært for forbrugere at overskue hvilken kost der er bæredygtig

Forbrugerne føler ansvar for at spise bæredygtig kost. Mærkning kan forvirre og det er svært at finde realistisk information om, hvordan man man spiser klimakorrekt.

Mange danskere vil gerne spise og leve bæredygtigt. I en undersøgelse, som Mejeriforeningen har gennemført for nylig, peger 65 procent af danskerne på sig selv, som dem, der har det største ansvar for at skabe en bæredygtig fremtid.

59 procent peger på politikerne, mens 52 procent peger på industrien. Men samtidig er mange forvirrede over, hvordan man helt konkret spiser og lever bæredygtigt. Det skriver Mejeriforeningen i en faktabog, Mejerisektoren og Bæredygtighed 2018, som udkommer i dag.

Svært at sammenligne

Ifølge Mejeriforeningen er en af udfordringerne med et sådant mærke dog, at den måde, man opgør fødevarers klimaaftryk, ikke er hensigtsmæssig. Den mest udbredte måde at opgøre fødevarers klimaaftryk på i dag, er ved at se på udledningen af drivhusgasser pr. kg. Det giver dog ikke det bedste sammenligningsgrundlag. Sammenligner man ost og gulerødder kg til kg får man et forkert billede, da man typisk kun spiser et par skiver ost, der vejer få gram og et par gulerødder vil veje meget mere og så vil CO2-aftrykket også være tilsvarende større.

Derfor mener Mejeriforeningen, det vil være mere retvisende at kigge på klimaaftryk i forhold til ernæringsprofil. Det vil sige, hvor mange næringsstoffer, man får fra den enkelte fødevare i forhold til udledningen af drivhusgasser. Man kan også forestille sig at kigge på udledningen af drivhusgasser i forhold til kalorie- eller proteinindhold. Dette vil give mulighed for, at forbrugerne kan vælge fødevarer, som både er klimavenlige og sunde, skriver Mejeriforeningen i pjecen.

Plantedrik og mælk

De henleder specifikt opmærksomheden på, når man sammenligner udledningen af drivhusgasser pr. kg fødevare fra mælk og vegetabilske drikke (fx soja-, havreellermandeldrik), så udleder plantedrikkene mindre end mælken. Men omvendt giver mælk protein og andre vigtige næringsstoffer, som plantedrikkene ikke gør. De to produkter kan derfor ikke sammenlignes direkte, fastslår de.

Torsdag holder Mejeriforeningen konference på Christiansborg om hvilken mejeriprodukter rolle spiller i fremtidens bæredygtige kost.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle