Svar fra ny minister undrer V-politiker: Forstår han overhovedet alvoren?

Ny landbrugsminister Rasmus Prehn (S) siger i et svar, at man "kunne have overvejet" at kommunikere til minkavlerne via pressen, da det stod klart, at der ikke var lovhjemmel bag minkaflivning.

Den tekniske fejl, der betød, at der gik yderligere et halvt døgn, før minkavlerne fik direkte besked, om at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle mink, er kommet frem i lyset.

Fejlen viser sig at være, at den ene medarbejder i Fødevarestyrelsen, der har adgang til mailinglisten, ikke var til at komme i kontakt med.

Sådan lyder forklaringen fra den nye landbrugsminister Rasmus Prehn (S) i et folketingssvar til Venstres Christoffer Aagard Melson. 

"Mailinglisten, der skulle benyttes til udsendelse, lå alene hos en medarbejder, som det ikke var muligt at få kontakt med mandag aften", lyder svaret, der fortsætter:

"Fødevarestyrelsen undersøgte, om det var muligt at få adgang til mailinglisten, men det kunne ikke lade sig gøre af hensyn til arbejdsretlige forhold".

"kunne have overvejet"

Det er dog ikke det, der får Christoffer Aagard Melson til at betvivle, om den nye minister helt har forstået alvoren af, hvad der er foregået.

Venstre-politikeren spørger nemlig også ministeren, hvorfor man ikke holdt et pressemøde eller udsendte en pressemeddelelse, da man allerede lørdag 7. november - altså tre dage inden brevet udsendes - konstaterer, at der ikke er lovhjemmel.

"Det kunne have været overvejet også at meddele informationerne gennem pressen for derigennem at informere offentligheden samtidig", lyder svaret fra ministeren.

forstår han alvoren

At ministeren skriver "kunne have overvejet" undrer i dén grad Christoffer Aagaard Melson.

"Han siger i virkeligheden, at det er hip som hap, at man venter til mandag, hvor medarbejderne kommer på arbejde. Alt i mens slagter minkavlerne deres livsværk på et ulovligt grundlag. Det skulle selvfølgelig være stoppet", siger han og fortsætter:

"At ministeren overhovedet er i tvivl om, at man måske kunne have gjort mere for at kommunikere til avlerne, er for mig et tegn på, at vi måske har fået en ny minister, der ikke forstår alvoren i den her situation".

"Ministeren bør lægge sig fladt ned og sige undskyld for, at det her ikke blev stoppet. At det står på hele weekenden betyder jo også, at det bliver en irreversibel beslutning, og det bliver sværere og sværere for Folketinget at nå at træffe en anden beslutning".

mærkelig afvejning

Som nævnt i Rasmus Prehns svar er det arbejdsretlige forhold, der gør, at styrelsen ikke mandag aften kan få adgang til medarbejderens mailingliste.

Det mener Christoffer Aagard Melson er en underlig afvejning.

"Der er allerede gået tre dage, og så laver man en afvejning i ministeriet om, at det arbejdsretlige for én medarbejder er vigtigere end at kommunikere til et helt erhverv, at det er ved at blive aflivet på et ulovligt grundlag", siger han og tilføjer:

"Vi skal have fundet ud af, hvad der er op og ned i den afvejning".

Faktaboks

TIDSLINJE OVER ULOVLIG ORDRE: 

  • Onsdag 4. november
    • Regeringen fortæller på et pressemøde, at alle mink i Danmark skal aflives.
  • Lørdag 7. november
    • Fødevareminister Mogens Jensen (S) bliver orienteret om, at der ikke er lovhjemmel bag beslutningen. 
  • Søndag 8. november
    • Ministeren orienterer Folketingets ordførere, og den manglende lovhjemmel bliver omtalt i medierne.
  • Mandag 9. november
    • Brev til minkavlerne rettes, så der nu står, at der er tale om en opfordring. Kan ikke sendes pga. en teknisk fejl.
  • Tirsdag 10. november
    • Brev udsendes til minkavlerne.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle