Svenske landmænd får millioner tilbage af andelsvirksomhed

"Det er vigtigt, at de svenske landmænd får den støtte, de har brug for i krisen", lyder det fra CEO og koncernchef i Lantmännen, Per Olof Nyman.

Den svenske andelsvirksomhed Lantmännen, der er ejet af 25.000 svenske landmænd, har her til morgen meldt ud, at virksomheden sender 220 mio. svenske kroner - lidt over 150 mio. danske kroner - tilbage til til deres medlemmer.

Det sker i form af en 2 procent tilbagebetaling baseret på landmændenes handel med fødevareproducenten i løbet af årets første otte måneder. Betalingen vil ske i september, mens en anden betaling vil ske i starten af 2019 baseret på landmændenes handel med Lantmännen indtil da.

"Landmændene er ekstremt bekymrede, efter de er blevet ramt af ekstrem varme og tørke i forår og sommer. Vi og hele industrien er nødt til at tage handling og gøre en forskel for de svenske landmænd, siger bestyrelsesformand i Lantmännen Per Lindahl i en pressemeddelelse. 

"Som en andelsvirksomhed, ejet af svenske landmænd, er vi i stand til at lave konkrete tilag, og det sker i en form af betaling her og nu - til alle typer produktion. Det vil give et kraftfuldt likviditetsboost til vores medlemmers landbrugsvirksomheder", fortsætter han.

"landmændene skal have støtte"

Krisen for de svenske landmænd har også en effekt på fødevareindustrien, ifølge Lantmännen, der frygter, at Sverige bliver nettoimportør af korn i stedet for nettoeksportør. Frygten er desuden, at manglen på foder betyder, at dyr vil blive slagtet tidligere, hvilket kan betyde mangel på svensk kød på længere sigt.

"Situationen for de svenske landmænd har en direkte effekt på fødevareindustrien. Derfor er det vigtigt, at landmændene får den støtte, de har brug for, til at kunne levere svenskproducerede fødevarer fremadrettet", siger Per Olof Nyman, der er CEO og koncernchef hos Lantmännen.

Ud over tilbagebetalingen afstår Lantmännen de 10 øre per kilo, der normalt pålægges landmændene ved indfrielse af kornkontrakter, og renten hos Lantmännens finansieringstjeneste sænkes med 1,5 procent mellem 1. september 2018 og 31. marts 2019. 

Fradrag på møllehvede med lavt proteinindhold vil også blive fjernet på årets høst. 

Faktaboks

Lantmännen er et andelsselskab og Noreuropas førende aktør inden for landbrug, maskiner, bioenergi og mad.

De ejes af 25.000 svenske landmænd, har 10.000 ansatte og omsætter for 40 milliarder kroner årligt.

Underafdelingen Lantmännen Unibake har hovedkontor i Danmark.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle