Svin: Renten i USA forventes at stige

To centralbanker kommer med nye udmeldinger denne og næste uge.

Af Jens Kornbeck, analytiker ved Agrocura

På torsdag holder chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, sin månedlige tale om hans syn på situationen i Europa.

I forhold til renten kommer der ikke nævneværdige nyheder, idet Draghi allerede har annonceret, at seddelpressen vil køre indtil 31. december 2017. Dog nedjusteres tempoet for QE-programmet. Det betyder, at ECB fra 1. april ”blot” vil købe statsobligationer tilbage for 60 mia. euro om måneden, mod tidligere 80 mia. euro.

Dernæst kom der i sidste uge friske tal om inflationen i Europa, som viste to procents inflation; ECB's langsigtede inflationsmål er hermed  nået.

Spændende bliver det om Mario Draghi vil bebude endnu en nedsættelse af tempoet i QE-programmet.

Ydermere er situationen i Sydeuropa spidset til, hvor specielt Grækenland (igen) har svært ved at opfylde sine forpligtelser. Det forventes også, at Draghi berører emnet, eftersom Den Internationale Valutafond (IMF) har sagt, at en nedskrivning af Grækenlands gæld bør finde sted.

På den anden side af Atlanten, er Janet Yellen fra USA's centralbank en uges tid fra at hæve renten, da der er rentemøde d. 15. marts. På fredag kommer der de såkaldte nonfarm payrolls for februar, som fortæller om jobskabelsen udenfor landbruget. Her estimeres der 190.000 nye job.

I Agrocura forventer vi dog en anelse færre nye jobs, da der er færre dage i februar, og tallene for januar var markant højere end ventet. Medmindre tallene er helt katastrofale på fredag er en rentestigning i USA uundgåeligt.

Modsat tidligere har Centralbanken, markedets opbakning for en renteforhøjelse og pt. regner markedet med en 94 procent sandsynlighed for en rentestigning i USA.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle