»Vi er ikke så uenige«
Afdelingschef Anders Vernersen svarer på kritikken fra Daniel Pedersen.

Anders Vernersen, Avl & Genetik, kan godt følge Daniel Pedersens synspunkter.

»Staldkapaciteten er under pres mange steder, men det skyldes i høj grad, at det er vanskeligt at finansiere nybyggeri. Derfor forsøger man at få den stigende produktivitet ’kørt igennem’ bestående staldanlæg,« siger han.

På den måde høster man udbyttet af avlsarbejdet uden at tage de deraf følgende omkostninger.

Det kan ifølge Vernersen ende i en diskussion á la, ’nu har jeg lige tilpasset mit anlæg, nu skal I ikke ændre på hverken tilvækst eller kuldstørrelse, for så holder dimensioneringen ikke længere.”

Anders Vernersen peger på en anden løsning. En stor del af gevinsten ved øget produktivitet kan nemlig høstes ved at reducere soantallet i besætningerne.

»Avlsfremgangen indebærer jo, at man kan producere samme antal smågrise med færre søer. Det reducerer omkostningen i soholdet,« siger afdelingschefen.

Han tror, at den danske indflydelse på verdens samlede produktion er lille, uanset om DanAvl-søerne er herhjemme eller i udlandet.

»Jeg tror ikke på, at der vil være økonomi i en ensidig dansk produktionsstagnation for at øge prisniveauet. Økonomiske love og samhandel tvinger svineproducenter til den højest mulige effektivitet, uanset om den stammer fra godt landmandskab eller fra et bagvedliggende avlsarbejde,« påpeger Anders Vernersen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle