Årets medarbejder på grisekongressen: "Nok det største talent jeg har mødt"

For to et halvt år siden kom ukrainske Nataliia Kolisnyk til Danmark uden meget erfaring med grise. Nu er hun kåret som Årets medarbejder.

Nataliia Kolisnyk kom til Gråbjerggaard ved Give - bedre kendt som den sorte diamant - netop som de første gyltefaringer fandt sted i 2019.

"Der var meget diarré i de første måneder. Det var slemt", husker hun om sin opstart med grise i Danmark.

Hendes praktiske kendskab til svineproduktion stammede mest fra de fire-fem søer, hendes bedsteforældre havde på deres lille landbrug i Ukraine.

"Da jeg var lille, hjalp jeg med at passe dyrene", husker hun. 

Senere kom hun på college og fik hun en uddannelse i økonomi og i landbrug. Med den i bagagen rejste hun for to et halvt år siden til Danmark, hvor hendes storesøster arbejdede med grise. 

I den første tid arbejdede hun sammen med søsteren, men viste hurtigt talent for at arbejde selvstændigt, så hun blev ansat hos Rasmus Halling Rasmussen. Han var ansat som daglig leder hos Kjær Knudsen Landbrug i den nystartede produktion med 1.200 søer på Gråbjerggaard. 

"Nataliia er nok det største talent jeg har mødt", siger Rasmus Halling Rasmussen. 

Han fremhæver særligt Nataliias føling med pattegrises behov og hendes måde at håndtere og oplære nye kolleger på. 

Hun gør meget ud af at vise og forklare, hvad hun er opmærksom på hos soen og pattegrisene.

"Jeg gennemgår selv alle pattegrise hver dag og tjekker, om de er OK", fortæller Nataliia Kolisnyk

Hun er daglig leder for tre-fire andre ukrainske praktikanter, der primært arbejder i farestalden, men også hjælper til i de øvrige staldafsnit. 

"Det vanskeligste ved mit job er nok, at jeg i perioder bruger meget tid på at oplære nye medarbejdere", siger hun.

Til gengæld er det et bevidst valg, at alle medarbejdere kommer fra Ukraine og dermed kan kommunikere internt uden sprogbarrierer. 

Flair for tal

Nataliia Kolisnyk har flair for tal og har fået alle relevante produktionsdata oversat til ukrainsk, så alle kan følge med i effektiviteten.

Både hun og Rasmus Halling Rasmussen går ind for, at man skal lære af fejl, og at problemer skal frem i lyset. 

"Derfor bruger vi også en del tid på at informere og fortælle om problemer og komme frem til fælles løsninger", siger de.

Hendes særlige stolthed er, at dødeligheden i farestalden stort set altid er under 10 procent.

Emneord Grisekongres 2021

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle