Årets særlige indsats-vinder: Jeg tænker på grise og fodbold 24 timer i døgnet

33-årige Mathias Broholm har vundet prisen for Årets særlige indsats for sin nytænkende tilgang som soholder, hvor han for få midler er blevet medejer af to sohold på samlet 1.600 søer.

Smilet er stort, da Mathias Broholm en regnfuld mandag eftermiddag byder indenfor i stuehuset, der hører til soejendommen Øster Albækgaard, som er beliggende mellem Dronninglund og Sæby.

Stuehuset er under ombygning, men den første lejlighed er udlejet til en af Mathias’ medarbejdere. Går alt efter planen, skal der renoveres yderligere i det omkring 350 kvm store stuehus, så der kan komme yderligere liv i huset.

»Vi er lige nu ved at renovere et toilet, for i øjeblikket deler de ansatte toilet med den medarbejder og hans familie, som er flyttet ind«, nærmest beklager Mathias Broholm med hæs stemme.

Brøndbys kamp mod Randers dagen før sidder stadig i stemmebåndet.

»Jeg tænker på grise og fodbold 24 timer i døgnet, men nok alligevel mest på grise«, siger han og afslører et stort smil.

Makkerparret arbejder tæt sammen

Øster Albækgaard har fyldt uendelig mange timer for den unge nordjyske svineproducent og hans kompagnon Christian i de seneste mange måneder.

Gården er nummer to i rækken af soejendomme, der er kommet under kærlig behandling af makkerparret.

Christian er kvægmand og lokkede for et par år siden Mathias med i et fælles driftsselskab på soejendommen Bakken, som Christian gerne ville have i drift, selv om han oprindeligt kun var interesseret i jorden til den konkursejendom, han købte.

På Øster Albækgaard er rollerne byttet rundt. Mathias ejer bygningerne, mens begge er medejere af det tilhørende driftsfællesskab. Selve driften af begge soejendomme tager Mathias sig af.

Tilgangen hos Mathias Broholm er, at investeringerne skal holdes så langt nede, at der helst ikke må stiftes ret meget gæld. En lav fremstillingspris er afgørende.

Netop tilgangen med at drive svineproduktion på low cost var afgørende for den jury, der udpegede Mathias Broholm til prisen ’Årets særlige indsats’.

Juryen bemærkede også, at Mathias i sin korte karriere har haft held med at indkøbe konventionelle smågrise fra sin far, opfede dem på friland og sælge til restauranter.

Samtidig var han i en årrække driftsleder hos sin far, der netop har solgt den integrerede svinebedrift til Mathias’ lillebror, Jonas.

»Min lillebror synes, han har vundet, men det synes jeg også, jeg har. For jeg har ikke fået en masse jord med til de ejendomme, jeg driver. Jeg hader gæld, så sover jeg dårligt om natten.

Med egen opsparing og et mindre banklån kom jeg med i den første ejendom, mens gode resultater og gode noteringer har gjort, at vi meget nemmere kunne få lov til at gå videre med Øster Albækgaard, hvor håndværkerne blev færdige med renoveringen i slutningen af juni. Vi har siden solgt grise syv gange, og det går godt med fornuftig effektivitet.

Vi har døjet lidt med yversvamp og fik polte med prrs ind i karantænestalden, men vi har beholdt vores rene status, og selv om vi har en 7 kgs-produktion, oplever jeg stor efterspørgsel på vores grise«, siger han tilfreds.

Med to ejendomme renoveret inden for tre år er Mathias klar på mere, Men lige nu har han brug for en pause.

»Ork ja, jeg er helt klar på flere ejendomme, men vores organisation er ikke gearet til mere vækst nu. Tanken er, at jeg med tid kan frigøres, så jeg ikke skal passe grise hele tiden«, siger Mathias Broholm.

Faktaboks

Mathias Broholm

  • Er medejer af to driftselskaber, der driver to sohold med samlet 1.600 søer.
  • Hans filosofi er at investere i billige ejendomme og tilkøbe så lidt jord som muligt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle