Årets vigtigste konkurrence: Hvor brænder de unge mennesker bare for svinesektoren

Ugen På Spidsen: Årets svineelev skal kåres ved den forestående svinekongres. Det er afgørende for svinesektoren, at vi også i fremtiden kan udpege de bedste elever, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

En ting er svinenoteringer, eksport af smågrise eller pattegrisedødelighed.

En anden ting er kåring af årets svineelev, som for mig er en meget vigtig begivenhed, som hele svinesektoren bør støtte op om.

For det er ingen hemmelighed, at svineproducenter har ualmindeligt svært ved at tiltrække arbejdskraft. Der er også udfordringer med at få ejerskiftet svineejendomme rundt om i landet. Rekrutteringsgrundlaget er ganske enkelt uhyre spinkelt.

Det er en kæmpe udfordring, og vi skal simpelthen have flere elever - og dermed kommende ejere af svinebedrifter - ind på landbrugsskolerne.

Årets svineelev

Der bliver allerede gjort en række indsatser på at tiltrække flere unge med interesse for svin.

En af de vigtigste indsatser løber af stablen ved svinekongressen om et par uger.

Det er kåringen af årets svineelev, som jeg de seneste par år har været så heldig at være med til at udvælge.

Det er altid super inspirerende at opleve de kandidater, som de enkelte landbrugsskoler har udpeget.

Og jeg må sige det klart, at der er - når man ser indstillingerne fra kandidaterne i år og tidligere år, et grønt håb for fremtiden, for hvor er der mange gode dygtige unge ambassadører for svinesektoren, som virkelig brænder for svineproduktion og har klare holdninger til forbrugere, dyrevelfærd og ikke mindst deres fremtid.

Det er af afgørende betydning, at I svineproducenter forbliver arbejdsgivere med gode arbejdspladser, som kan fastholde de unge i erhvervet. Det kan være med til, at vi igen kan få flere unge ind i svinesektoren. Men der skal noget ekstraordinært til, for at der kommer fokus på rekrutteringsproblemerne.

Mit håb er, at svineelev-konkurrencen kan øge det fokus bare en lille smule.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle