Ærter giver samme tilvækst hos grise som sojabønner

Canadiske forskere slår fast i et studie, at tilvæksten ikke falder hos fravænningsgrise, hvis sojabønner i foderet skiftes ud med ærter.

Brugen af sojabønner i svinefoderet er et omdiskuteret emne, og søgen efter gode alternativer er populært mange steder i verdenen.

Et hold canadiske forskere har undersøgt ærters potentiale i fravænningsfoderet sammenlignet med sojabønner.

Det pågældende studie inkluderer 236 fravænningsgrise, der blev fravænnet ved en alder på 20 dage. Dette skriver netavisen Pig Progress.

Forsøgets opstilling

236 fravænningsgrise blev fordelt i 60 stier i fire forskellige staldrum. Grisene blev opdelt i fem grupper, der hver fik en specifik foderblanding.

De fem foderblandinger bestod af:

  • 400 g rå ærter per kg foder
  • 400 g kold-pelleterede ærter per kg foder
  • 400 g damp-pelleterede ærter per kg foder
  • 400 g ekstruderede ærter per kg foder
  • 300 g sojabønner og 100 g hvede

Grisene blev tildelt de forskellige foderblandinger to uger efter fravænning og så tre uger frem. Vejning af grisene før og efter skulle så afsløre tilvæksten i de forskellige grupper. 

Tilvækst og fordøjelighed

Studiets resultater viser vejedata, der illustrerer en tilvækst på mindst 853 gram pr. dag ved ærteblandingerne, mens den tilsvarende tilvækst var 813 gram pr. dag ved foderblandingen med sojabønner. 

Forskellen i tilvæksten i de forskellige grupper er ikke signifikant, og ligger derfor på samme niveau. De pågældende forskere konkluderer derved, at ærter kan tilføjes foderet i klimastalden for at spare på andelen af sojabønner, uden at det går ud over grisenes tilvækst. 

De canadiske forskere udtaler yderligere, at foderforbruget var højere ved ærteblandingerne sammenlignet med foderet med sojabønner. 

Det forklares med, at fordøjeligheden af ærterne er mindre end ved sojabønner, og grisene spiste derfor en større mængde foder iblandet ærter for at få dækket energibehovet. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle