Øko-griseproducent prøver hvidløg og æbler i stedet for zink

Økologisk griseproducent Nicolaj Pedersen, Stenager Økologi, er med i en forskningsdemonstration, der undersøger, om det er muligt at erstatte medicinsk zink med en foderblanding tilsat pulver fra hvidløg og æbler.

Nicolaj Pedersen, Stenager Økologi ved Hovborg, har som led i en forskningsdemonstration sat en lille del af smågrisene på en særlig diæt med et foder tilsat af pulver af hvidløg og æble. 

Testen skal vise om det er muligt at er erstatte anvendelsen af medicinsk zink med pulveret for at reducere fravænningsdiarré.

Det skriver Friland i deres seneste nyhedsbrev.

Martin Jensen, seniorforsker ved Aarhus Universitet, har siden 2010 arbejdet med den viden, der har ført frem til demonstrationen hos Nicolaj Pedersen. Han håber, at testningen hos den økologiske landmand kan give flere svar.

Perspektiverne er, måske på sigt, at det er muligt at bruge naturlige produkter, som bliver forarbejdet til at blande i foderet for at få styr på især kolibakterier i smågrises mave-tarmsystem.

Han forklarer, at forskningen har vist, at der i hvidløg er et stærkt antibakterielt stof, der hedder allicin, som hæmmer de sygdomsfremkaldende F18-kolibakterier. Når skånsomt tørret hvidløgspulver blandes med foderet og gives til dyrene udvikles dette stof og giver effekten i smågrisenes mave-tarmsystem.

Ved at blande hvidløg med syreholdigt plantemateriale som f. eks. tørret pulver af presseresten fra æblejuice produktion, sænkes pH-værdien lidt i mave-tarmsystemet, og der opnås en endnu stærkere antibakteriel effekt af allicin fra hvidløget.

Hos Nicolaj Pedersen får 50 smågrise grundfoder tilsat det antibakterielle pulver over 14 dage. Det gentages i tre hold grise.

Samtidig får andre 50 kontrol grise den samme type grundfoder, men uden tilsætning af pulver af hvidløg og æblepresserest. Grundfoderet indeholder ikke medicinsk zink eller andre diarrehæmmende stoffer, så effekten af demonstrationen bliver så tydelig som mulig.

Testen blev påbegyndt i januar og det er endnu for tidligt at sige noget om resultaterne.

Emneord PLUS, Zinkfri

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.