Øko-landmand om zink: Grise skal die længere tid hos soen

Forurening af tungmetaller i jorden kan undgås, hvis grisene først tages fra soen efter ni uger, mener øko-landmand.

Rådet kommer fra økologisk svineproducent Preben Drastrup fra Nibe i Nordjylland.

Det fortæller DR Nordjylland.

En rapport fra Miljøstyrelsen viser, at især zink udskilles med grisenes gylle på landbrugsjord. Zinken gives til grisene for at forhindre, at de får diarré.

Men smågrise får heller ikke diarré, hvis de får tiden til at die sig til et stærkere immunforsvar, siger Preben Drastrup.

"Det er antageligt fordi, grisene ikke er parate til at komme væk fra soen. De kan ikke naturligt optage nok zink i føden, men når soen alligevel holder op med at lægge mælk ned, så er de jo parate til at komme videre," siger den økologiske svineproducent.

Men efter Preben Drastrups vurdering bliver det svært at bruge metoden i de konventionelle grisestier. Grisene vokser nemlig hurtigt, og der er ikke plads i moderne grisestalde, siger han.

"For 50 år siden, gik smågrisene ved soen indtil de var 8-9 uger gamle, fordi der var plads til dem. Så det er måske en forkert produktion, der er blevet opbygget, og så bliver man nødt til at bruge enten antibiotika eller zink og kobber for at holde liv i grisene," siger han til DR Nordjylland.

Preben Drastrup peger på, at det blandt andet kan være på grund af økonomien, at konventionelle svineproducenter ikke har plads til at lade smågrisene ligge længe ved soen.

Danmarks Naturfredningsforening mener, det burde få alle alarmklokker til at ringe på Christiansborg, efter en rapport fra DCE, Danish Centre for Environment and Energy, har skønnet, at der er problematiske mængder af zink i over 200.000 hektar landbrugsjord.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle