Øko-svineproducent: ”Det er så skønt at se grisene på den her årstid”

Blog fra Bedriften: Glæden ved at se slagtesvin på friland på den her årstid er så stor, at man næsten glemmer afregningspriserne, siger Hans Erik Jørgensen, men sædvanligt glimt i øjet.

Af Hans Erik Jørgensen, økologisk svineproducent - fortalt til Frederik Thalbitzer

Det er en dejlig årstid for grisene i marken og for os som landmænd. Nogle af vores slagtesvin går udendørs i stedet for på stald. Grisene har godt med græs lige nu, og det kan de godt lide. Det er en god proteinkilde, og det er det også, når de roder i jorden og finder rødder. Det gør de lige nu, hvor regnen gør det let for dem. Det er heller ikke for varmt for dem.

 

Nogle stiller spørgsmålstegn ved om de kan udnytte protein i marken.

Vi ved, at de kan udnytte noget. I sin tid lavede Aarhus Universitet forsøg med det herude, som tyder på, at de kunne finde 25 procent af deres proteinfoder i marken. Fordi de kan finde så meget protein selv, fodrer vi slagtesvinene med drægtighedsfoder, som har et lavt proteinindhold.

Koster ekstra

Vi har haft en del af vores slagtesvin i marken nogle år, og de fleste bliver solgt til et særligt koncept, som giver en merpris, for det er dyrere at gøre på den måde. Vi er bestemt ikke udlært i det. Det kan nok gøres meget bedre, hvis vi indretter sædskifter og afgrøder efter det. Jeg tænker på, at de elsker at æde fodermarvkål, roer, jordskokker med mere og det burde vi udnytte meget bedre.

På et tidspunkt lavede vi forsøg med hangrise, og de viste, at der ikke var nogle af de grise, der åd jordskokker, der lugtede af orne. Der er mange ting, vi slet ikke ved endnu.

Det er også fantastisk for fodermesteren at komme ud og kigge til grisene nu – om det så koster penge. Der er ikke noget sjovere end at se et dyr udleve sin naturlige adfærd, og det er lige, hvad de gør. Bare se videoen.

Men der skal heller ikke være tvivl om, at grise, der lever på den måde, skal koste noget mere. Den billigste og nemmeste gris er den, der går i en sti. Det kræver mere arbejde at have slagtesvin i marken.

Høsten

Høsten går støt og roligt fremad. Vi mangler cirka 40 procent. Den tegner godt. Lige nu savner vi dog mere stabilt tørvejr.

Vi har haft flotte udbytter i frøgræs, kløver og vårbyg. Rugen er derimod ikke ”hurra, hurra”, men der er ingen afgrøder der direkte skuffer. Det er bare fedt.

Det er også skønt, at der er masser af halm. Nogle år har vi måtte spinke og spare på halmen, men ikke i år. Det er simpelthen så lækkert. En kraftig øko-afgrøde med masser af halm er altid at foretrække, for den konkurrerer også bedre over for ukrudtet.

Det korn, vi har høstet indtil nu, har været rent og fint. De fleste år skårlægger vi korn, især hvis der er vokset grønt ukrudt op i det, for når det har ligget 3-4 dage på skår er det meget lettere at høste, og vi kan efterlade det grønne i marken.

Det er da fedt at være farmer.

Faktaboks

Hans Erik Jørgensen

  • Driver Risbjerg Landbrug på Fyn med sin kone Kirsten. Blogger til Svin Plus
  • 300 søer. Produktion af 6.000 slagtesvin årligt, heraf 500-1.000 græsgrise, dvs. at de går udenfor hele deres liv. Leverer til Friland.
  • Grisene rotationskrydses med tre racer, L - Y - Duroc
  • Hjemmeblander al foder
  • Seks medarbejdere, inklusive Hans Erik Jørgensen og hans kone Kirsten, plus weekendhjælp
  • 375 hektar, heraf er 250 ejet. Svineproduktionen fylder 25 hektar.
  • Markplan 2019: Frøgræs, sukkerroer, havre, vinterhvede, vårrug, vinterrug, vårbyg, lupin, ærter, hestebønner, hamp, kløvergræs plus efterafgrøder.   
  • Principper og mål for produktionen: Så høj selvforsyning med foder som muligt, egen produktion af protein, klimaneutral bedrift med husdyr, økonomien skal være i orden, max. 14 levendefødte pr. kuld, trivsel og biodiversitet

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle