Økoformand: ”Jeg fatter ikke, hvis der ikke er nogen, der kommer i gang”

Hans Erik Jørgensen glad for finansieringstilbud fra Friland.

”Jeg synes virkelig, at Friland er kommet med mange, nye positive tiltag. De Leverer en god pris og tilbyder ovenikøbet finansering. Jeg fatter ikke, hvis der ikke er nogen, der kommer i gang.”

Sådan siger Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers økologisektion, efter Danish Crowns økoselskab Friland har tilbudt et tilskud til udvidelser af sohold og fuld finansiering af nye økobesætningers søer.

”Jeg har snakket med mange, der går med overvejelser om at lægge om. Jeg er ret overbevist om, at det her vil skubbe til nogle. Forhåbentlig sætter det gang, at vi får nogle flere økologiske svineproducenter. For dem er der mangel af.”

Hvorfor er markedstillægget ved Friland ikke nok?

”Selvom man kan påvise, at man kan forvente et fornuftigt resultatet, når man kommer i gang, så er der mange, der stadig har svært ved at få det finansieret. Derfor er det godt, at Friland bidrager til finansieringen.”

”Det signalerer over for landmænd, at det er noget, de tror på, men det er også et stærkt signal over for kreditselskaberne.”

Han forstår dog godt, hvis der er producenter – både konventionelle eller friland – der gerne ville omlægge, men alligevel ikke tør tage springet.

”Jeg gik med overvejelser i 10 år, før vi lagde om. Hvis du er frilandsproducent, så er det forholdsvist nemt, men det kræver ekstra staldplads til slagtesvin og smågrise, og det koster ret mange penge. Hvis du er konventionel, så har du måske dine gamle stalde, som du slet ikke kan bruge bagefter, så der kan det være en endnu større beslutning.”

Han er selv glad for, at hans familie lagde om for otte år siden. Det første år var hårdt økonomisk, fordi det var et svært år, men over tiden har det kunnet betale sig.

”De penge, vi har givet for at lægge om, dem har vi fået hjem igen.”

Hans Erik Jørgensen, der har 300 søer på Fyn, har ikke umiddelbart planer om at udvide.

”Vi har en meget harmonisk bedrift, og derfor har vi haft det fint med, hvordan det ser ud nu. Hvis der ikke er andre, der er klar til at lægge om, så tror jeg, at der også er bestående producenter, der vil være klar til at udvide. Men jeg synes, at det vil være dejligt og fedt, hvis nye producenter med. Vi er en gruppe, der har lavet økogrise i mange år. Der er behov for, at der kommer nye med.”

”Økologiske bedrifter behøver ikke nødvendigvis at være kæmpestore. Der skal være en sammenhæng mellem marker, næringsstoffer og dyr. Det er svært at have kæmpebedrift med rigtig mange grise på et lille areal,” pointerer han.

Emneord økologi

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle