Økologisk griseproducent får gevinst ved at skifte fra piller til melfoder

Kaj Bøndegaard syntes, at den pris, han i efteråret 2019 skulle betale for færdigfoder i bytte for sit øko-korn, var for høj. Derfor valgte han en anden løsning, som han ikke har fortrudt.

Artiklen er første gang publiceret i fagmagasinet Svin, maj 2020 

Kaj Bøndergaard leverer omkring 4.500 økologiske slagtesvin årligt. Han fodrer med tørfoder adlibitum fra indsættelse til levering.

Indtil efteråret 2019 fik han leveret færdigfoder, men siden oktober 2019 har CRFoderservice været forbi ejendommen hver tirsdag og har fremstillet mellem 20 og 25 ton melfoder ugentligt fordelt på fire forskellige foderblandinger.

Skiftet fra piller til melfoder er Kaj Bøndergaard godt tilfreds med.

»Resultaterne i produktionen er i hvert fald ikke ringere, tværtimod«, bemærker økologen.

Fra 35 kg til slagtning ligger tilvæksten omkring 1.000 g dagligt. Dødeligheden er omkring tre procent før 35 kg og én procent efter 35 kg 

Han modtager knap 300 fravænningsgrise på mellem 12 og 14 kg hver trejde uge.

Mavesundheden har været en udfordring lige siden han i 2017 skiftede fra konventionel til økologisk svineproduktion.

Det ærgrer ham, at han ofte må ty til en medicinsk flokbehandling mod diarré, også selvom mavesundheden er blevet bedre efter overgang til melfoder.

Han er inde på, at smågrisene måske har diarré med fra soholdet, men, at han også kunne prøve en anden sammensætning af tilskudsfoderblanding til de mindste grise.

I det hele taget er han glad for, at det nu er let at foretage ændringer og tilpasninger i fodersammensætningen.

»Vi har eksperimenteret en del med formalingsgraden og med sammensætningen af korndelen«, siger Kaj Bøndergaard.

Det tiltaler ham, at han stort set kan se eff ekten af foderændringer i stalden dagen efter og, at han ikke betaler ekstra for at ændre hverken sammensætning eller formalingsgrad.

Grisene fravænnes ved en vægt på 12-14 kg og kommer direkte til Kaj Bøndergaards ejendom derefter.

Rug og hestebønner

Kaj Bøndergaard dyrker alt foderkorn selv. Han dyrker også hestebønner, så slagtesvinene får omkring 10 procent hestebønner i foderet.

Hans jord egner sig ikke til hvededyrkning. Til gengæld avler han meget rug.

»Smågrisene får 5 procent rug, og de store får 40 procent rug i foderet«, fortæller han og tilføjer, at han godt kunne finde på at øge andelen af rug.

Han får leveret to forskellige tilskudsfoderblandinger til henholdsvis smågrise og slagtesvin fra Vestjyllands Andel. Da han ikke selv dyrker hvede, er der en mindre andel hvede iblandet begge tilskudsfoderblandinger.

Han får leveret tilskudsfoder en gang pr. måned, men er godt tilfreds med at få fremstillet melfoder hver uge.

»Foderet er altid frisk, og det passer også godt med min kapacitet i fodersiloerne«, forklarer han.

Til gengæld har han kun opbevaringskapacitet til to tredjedele af sit foderkorn, skønt han avler nok til et helt årsforbrug. Derfor overvejer han at udvide opbevaringskapaciteten, så han ikke først skal køre noget korn til foderstoff en for så at hente det hjem igen senere på sæsonen.

»Jeg ved hvordan mit korn er dyrket og behandlet, så det vil være rart at kunne gemme hele høsten hjemme«, siger han.

I samme omgang overvejer Kaj Bøndergaard at investere i en kornrenser.

Første økolog

Kaj Bøndergaard er blandt de første økologer, der får blandet foder hos CR-Foderservice. Salgschef Steen Aaen forklarer, at en af de ni foderbiler er godkendt til økologisk foderproduktion.

»Bilen bliver rengjort hver lørdag og betjener vores økologiske kunder først på ugen. Sidst på ugen kører den til konventionelle kunder for så at blive gjort ren, når ugen er omme«, fortæller han.

Rengøringsproceduren er godkendt af Fødevarestyrelsen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle