Økologisk svineproducent trimmer sin klima-påvirkning

Nicolaj Pedersen arbejder på at mindske klimaaftrykket fra sin økologisk bedrift. De første skridt er taget og mere er i vente.

En af den økologiske svinescenes kendte producenter, Nicolaj Pedersen fra Stenager Økogris, har rettet fokus på at minimere sin bedrifts belastning af klimaet.

Rejsen har han påbegyndt, og det er en rejse, han tror, mange andre også skal tage.

Via sit bestyrelsesarbejde i Friland har han fingeren på pulsen og fornemmer, at udviklingen kommer til at gå stærkt og hurtigere, end sektoren måske selv er klar til.

»Det kræver fremadrettet, at vi kan skrive på vores produkter, hvor meget det har bidraget til klimaaftrykket i verden. Det er, for at vi kan få ordrerne og ikke nødvendigvis mere i pris«, sagde Nicolaj Pedersen, da han for nylig var indlægsholder på et seminar om udendørs svineproduktion.

Sænker foderforbrug markant

De første skridt har han taget for flere år siden i form af fokus på foderforbrug og foderspild. Det har bl.a. krævet udskiftning af fodertrug.

Næste skridt har været at tildele den præcise mængde foder.

»I mange år kørte vi bare med en minilæsser, som minkfarme også gjorde, og det sad lige i hånden, hvor meget foder søerne skulle have. Det kunne måske også fungere ved 20 søer, men ikke når det er 100 eller 200 søer, der skal fodres individuelt, og det er forskellige medhjælpere, der skal fodre«, forklarede han.

Fodringen er nu systematiskeret med præcis dosering og daglige registreringer af tildelte fodermængder.

»Jeg er sikker på, det har givet os en besparelse på 300-400 foderenheder pr. årsso«, sagde Nicolaj Pedersen.

En tank til opblanding af gylle og dybstrøelse, der afhentes af biogasanlæg, er også blandt tiltagene, Nicolaj Pedersen har foretaget.

En halmlade opbygget af lokalt produceret træ er et andet klimavenligt tiltag.

Fremtiden tror han kan byde på brug af el-drevne køretøjer til marken, solceller på hytte, tage og hegn og etablering af mini-vådområder.

Et klimavenligt tiltag kan også være et skifte fra tør- til vådfoder.

»Man kan se melet en-to meter væk, når søerne æder, så der må være noget at hente«, sagde han.

En hurtigere rotation af folde for at udnytte grisenes potentiale og sænke smittetrykket er også en del af hans idékatalog, der kan bringe klimabelastningen ned.

»Det batter meget mere for klima, hvis alle sammen gør lidt, end der er få, som gør meget«, lød Nicolaj Pedersens opfordring.

Faktaboks

Stenager Økogris

  • 650 søer og produktion af 16.000 slagtesvin i kompagniskab. 350 hektar og syv ansatte.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle