25 besætninger får chancen i nyt pattegriseprojekt

Seges Svineproduktion går sammen med UdviklingsSamarbejdet SVIN (UVS) og bygger videre på PattegriseLIV-projektet fra 2016, der løftede overlevelsen hos pattegrisene.

Andelen af pattegrise, der overlever i farestalden, skal op.

Det var en af intentionerne med PattegriseLIV-projektet, der løb ad stablen for et par år siden, og det bliver også målet for en videreudvikling af projektet, der nu kommer i en version 2.0.

Projektet skydes formelt i gang med et stort fællesmøde for alle deltagere i starten af december, men forinden skal Seges Svineproduktion og UVS, der består af de forskellige svinerådgivninger, gerne have mange tilmeldte besætninger koblet på projektet.

Det arbejde er blandt andet lagt i hænderne på Merete Lehmann Andersen, leder af LandboNord Svinerådgivning:

»Planen er, at vi får 25 besætninger med i projektet. Det er det, der er plads til. Jeg er sikker på, at vi nok skal få fyldt hurtigt op, og vi har allerede i LandboNord-regi fået de første tilmeldinger«, siger hun.

Elementerne i projektet består af dels et rådgivningsforløb med fem sessioner, hvor en svinerådgiver kommer ud til den enkelte besætning, dels en staldskole, hvor de enkelte besætninger bliver puljet med andre besætninger, der geografisk passer godt sammen.

Forinden er alle deltagere klædt på gennem det nævnte fællesmøde.

»Alle får den samme nye viden og bliver inspireret af den, og så går vi bagefter ud og arbejder lokalt med de enkelte besætninger og kigger på deres tal og rutiner.

Derefter samles besætningerne i grupper på fem, hvor alle i løbet af forløbet på et halvt år mødes hos hinanden og til hvert møde sammen med en farestaldsekspert arbejder med et overordnet tema. Det kan fx være de fire første døgn efter faring«, forklarer Merete Lehmann Andersen.

Hun mener, at projektets varighed på seks måneder kommer til at flytte på dødeligheden i de deltagende besætninger.

»Seks måneders fokus på overlevelsen hos pattegrisene gør en forskel. Det har vi også set ved tidligere rådgivningsforløb, hvor vi kan se, at rådgivningen og medarbejdernes motivation er med til at gøre en stor forskel«, siger Merete Lehmann Andersen.

Hun har en ambition om, at alle besætninger, der kommer med i PattegriseLIV 2.0, i løbet af forløbet løfter deres overlevelse hos pattegrisene.

Faktaboks

Pattegriseliv 2.0

  • Opstart med fællesmøde 3. december 2019.
  • Er en kombination af et rådgivningsforløb med en farestaldsrådgiver og et staldskoleforløb, hvor en deltager fra cirka fem besætninger mødes fem gange.
  • Løber over seks måneder.
  • Tilmeldingsfrist for deltagelse 15. november. Kontakt den lokale rådgivning ved ønske om deltagelse.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle