3 gode råd til et systematisk indsyn for poltene

Systematisk opstart og indsyn af polte kan være nøglen til langtgående produktionsliv. Det vil give dig et godt overblik over, hvor du skal sætte ind i forhold til klovlidelser i din besætning - og det vil kunne sænke sodødeligheden, mindske medicinforbruget og spare en masse tid.

Af Simon Smed Sørensen, svinedyrlæge, Porcus

Det seneste landsgennemsnitstal viser desværre et kedeligt resultat, nemlig at sodødeligheden er steget med 1,1 procent. En del af stigningen er relateret til aflivninger på grund af benlidelser.

Det giver nogle sideeffekter i form af en utilsigtet forhøjet udskiftningsprocent, eller at man holder lidt længere på gamle søer, og ingen af disse effekter bidrager positivt til bundlinjen.

Systematik baseret på tre kontrolpunkter 

Systematisk opstart/indsyn af polte er baseret på tre kontrolpunkter; Stald, ved indsættelse og omkring første brunst.

Kontroller gerne alle ved indsættelse, og ved tredje kontrolpunkt fra den ældste ende, så du udsorterer de rigtige.

1. Staldkontrol

Inden du indsætter polte, skal du sikre dig, at din stald er klar. 

Det virker måske meget banalt, men én forkert vægventil kan skabe forkert træk og derved risikere halebid - og det kan gå ud over en eller flere gode polte.

Tjekliste til staldkontrol:

  • Rene og varme stalde 
  • Al teknik fungerer optimalt: Foderanlæg, vandventiler, ventilation, overbrusning eller andet inventar der eventuelt skal repareres.
  • Er der plads nok til de polte, der modtages? 
  • Gerne 2 kvm pr. polt, når de er løbeklare
  • 1-1,3 kvadratmeter ædeplads ved gulvfodring 

2. Kontrol ved indsættelse

Ved 60 kilos polte (indkøbte) skal du kontrollere, at du har fået en polt som lever op til dine forventninger.

Det er derfor vigtigt, at du går dine polte grundigt igennem i løbet af de første (1-3) dage.

Især klovene kan blive beskadiget indenfor den første uge, og det er derfor svært at vurdere, hvor der skal sættes ind, hvis du er for sent ude. Det er dog også vigtigt at poltene er blevet så trygge ved dig, at de har en naturlig gang. 

Som det ses på billedet ovenfor, er der en pæn klovsål (a) med intakt overgang (d) til den elastiske ballepude (b) samt pæne biklove (c) af passende længde.

I normale og velformede klove er kropsvægten jævnt fordelt over hele klovens såleflade og derved nedsættes risikoen for udviklingen af klovlidelser. 

Hvis klovene er meget uens i størrelse, kan det være et tegn på for høj tilvækst og du bør tale med din konsulent/polteleverandør om foderoptimering. 

Hvis der f.eks. er mange skader på ballepuden (b) eller i den hvide linje (a) (gælder også for søer) bør man som det første undersøge hygiejnen i stien. Meget fugt og gødning i stierne er faktorer, der bidrager til øget klovskader og lidelser. 

Synes du, at du er i nået i mål med hygiejnen, så der findes forskellige analyseværktøjer, som kan lede dig i den rigtige retning om, hvorvidt lidelsen er foderrelateret (fx mineralmangel) eller skyldes forkert håndtering i en given periode af poltens liv. 

3. Kontrol omkring første brunst

Gentag gerne punkterne ”Ved indsættelse”.

Hav dog ekstra fokus på hullet, da poltene gerne skal ramme minimum 12 mm rygspæk, inden første løbning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle