40 af 600 smågrise klappede sammen - så blev fejlen opdaget
I besætning med sohold og smågriseproduktion gav skift af syreprodukt problemer i klimastalden, hvor en del af smågrisene begyndte at falde bagud.

Af Jes Callesen, rådgiver, SvineRådgivningen

På en bedrift gav en vanskelig forsyningssituation på et syreprodukt anledning til at skifte det ud med et andet.

Mineralleverandøren var tilsyneladende ikke opmærksom på at indholdet af chlorid derved kom i underskud. Grisene bemærkede det til gengæld, og produktiviteten tog et ordentligt dyk, indtil fejlen blev rettet.

Chlorid blev glemt

Syreproduktet calcium-formiat har siden slutningen af 2017 været vanskeligt at fremskaffe for nogle mineralfirmaer. Derfor blev det i nogle tilfælde erstattet med et andet syreprodukt natrium-formiat.

Natrium-formiat tilfører udover syrevirkningen også mineralet natrium. Natrium tilføres normalt via salt (natrium-chlorid), så indholdet af salt vil derfor blive mindre, når der også tilsættes natrium-formiat.

Her opstår problemet: salt er nemlig også en væsentlig kilde til chlorid. Når saltindholdet reduceres, falder indholdet af chlorid ned under normen, og grisene kommer i underskud.

Hvorfor blev der ikke taget højde for den problemstilling – kan man undre sig?

Det korte svar er nok: ren forglemmelse, eller undervurdering af betydningen af chlorid for grisenes produktivitet. Måske også det praktiske forhold, at mineralblandingens iblandingsprocent skal ændres, hvis chlorid-indholdet skal opretholdes. Det er lettere at fortsætte uændret.

Besætning tilpasser mineraler hele tiden Torsdag 14. juni 2018 · 00:00

Langsomt ned af bakke

I besætningen med sohold og smågriseproduktion havde grisene produceret stabilt i en længere periode.

Mineralleverandøren annoncerede et skift i syreprodukt fra calcium-formiat til natrium-formiat med uændret iblandingsprocent.

Herefter begyndte klimastalden ligeså stille at ”skrante”. Symptomerne blev mere og mere tydelige over en fire-måneders periode, uanset hvad der blev forsøgt af tiltag.

  • Afgangsvægten faldt 2-3 kg
  • 30-40 grise (af 600) ”klappede sammen” og falder bagud
  • 0,4 procent højere dødelighed
  • Tidsforbrug til sortering ”eksploderede” (2-3 timer i forhold til tidligere 0,5 time)
  • Indkøbt startblanding fungerede godt (forbrug blev fordoblet)
  • Hjemmeblandet foder 9-30 kg fungerer dårligt

Som at vende en hånd

Da fejlen med underindhold af chlorid blev opdaget, kom en ny mineralblanding (og nyt syreprodukt) hurtig på plads.

Ifølge landmanden var afgangsvægten tilbage på normal i løbet tre-fire uger, og grisene trives fuldstændig som tidligere.

Læren må være, at du bør tjekke indholdet af chlorid, hvis natrium-formiat indgår i din mineralblanding.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle