450 forskere kan ikke tage fejl - prøv dig frem med mindre zink

Ugen på Spidsen: 450 forskere var samlet til konference om zink i fravænningsfoder i denne uge. Inter tyder på, at man finder én løsning, der passer i alle besætninger. Derfor - prøv dig frem, konkluderer ugens klummeskribent på Svin Plus.

Mere end 450 forskere var i denne uge samlet til konference i København, for at diskutere mulighederne for at undvære zink i fravænningsfoderet.

Jeg sad spændt og lyttede, parat til at notere alle de guldkorn, der ville flyde i en lind strøm fra indæggene.

De udeblev stort set. Og så alligevel ikke, for der var bestemt idéer og tanker, der er værd at forfølge, og som vil blive testet og afprøvet den kommende tid, men de helt klokkeklare, praktiske anvisninger fik man ikke på konferencen.

Prøv dig frem

Min konklusion er derfor, at man i hver besætning skal forsøge at få så høj fravænningsalder og fravænningsvægt som mulig, at fravænningsblandingen højst skal indeholde 17,5-18,0 procent råprotein og at foderoptagelsen efter fravænning ikke må gå i stå.

Derudover er der en række fodringsmæssige tiltag med fx hvedeklid eller andre fyldende fodermidler, der har effekt. Og at det nok hjælper at give mange små måltider i dagene efter fravænning fremfor ad libitum fodring.

Seges Svineproduktion arbejder videre med at indsamle erfaring og med at teste forskellige tiltag, men som flere deltagere sagde under konferencen, så tyder det ikke på, at man finder én løsning, der passer i alle besætninger.

Derfor bliver det i sidste ende op til hver enkelt besætning at forsøge sig frem med hvilke tiltag, der har effekt.

I dag er der højst 10 procent af besætningerne, der kører zinkfrit. De resterende besætninger har højst tre år til at finde en afløser for zink.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle