48 søer i forsøg: Hvilken type fibre er bedst til drægtige søer?

Fibre er gode næringsstoffer, og specielt søer er gode til at fordøje dem og dermed udnytte energien fra fibrene. I nyt projekt ved Foulum vil forskerne under­søge energiudnyttelsen fra fibrene.

Hvor effektivt udnytter drægtige søer energien fra fibre, og hvilken effekt har forskellige fibre på produktiviteten?

Det er to af de spørgsmål et nyt forskningsprojekt ved Aahus Universitet i Foulum vil forsøge at give svar på. Det skriver Institut for Husdyrbrugsvidenskab, Aarhus Universitet på deres hjemmeside.

Fibre har nemlig mange positive egenskaber for søers trivsel, men præcist hvor godt de udnyttes og hvordan fibre påvirker søernes produktivitet er uklart.

Det danske energivurderingssystem undervurderer desværre fibrenes ener­giindhold, og derfor fravælges de i forbindelse med foderoptimering, konstaterer forskerne.

Fibre er imidlertid gode næringsstoffer, og specielt søer er gode til at fordøje dem og dermed udnytte energien fra fibrene. I det nye projekt vil forskerne derfor under­søge energiudnyttelsen fra fibrene:

”En korrekt fastsættelse af energiværdien vil medføre at flere fibre kan inklu­deres i so-foderet og dermed får søerne glæde af fibrenes mange positive egenskaber”, fortæller seniorforsker Peter K. Theil, som står i spidsen for projektet.

Kan fibre fremme reetablering af rygspæk?

Ud over energiværdien bliver det undersøgt, hvor effektive fibre er til at få søernes rygspæk reetableret efter diegivningsperioden uden at søerne aflejrer for meget muskelmasse.

Dette er vigtigt, dels for at unge søer ikke skal blive for store (hvilket koster ekstra foder hver eneste dag) og dels fordi søer efter fravænning har brug for at reetablere det rygspæk, de tabte i den forudgående diegivning.

”Vi har en forventning om, at fibre i so-foder vil være effektivt til at øge søernes rygspæk uden at give for meget muskelvækst, fordi fibre omsættes og optages til blodet som kortkædede fedtsyrer”, forklarer Peter K. Theil.

Fodringsforsøget

Der gennemføres forsøg med 48 søer i to reproduktive cyklusser. 

I den første del af forsøget undersøges det, hvor effektivt søernes rygspæk øges, når de får stigende mængder fibre.

I den anden del af projektet fodres søerne med én af fire forskellige fiberkilder, for at måle fordøjeligheden af disse fiberkilder samt hvordan fiberkilderne påvirker søernes produktivitet.    

Mere fiberholdigt foder i fremtiden

”Ud fra projektets resultater vil vi kunne anbefale, hvor mange foderenheder søerne skal bruge til at genopbygge én millimeter rygspræk.

Vi vil også finde ud af, hvilke fiberkilder der er fordelagtige at bruge til de drægtige søer, og forhåbentligt komme et skridt videre i forståelsen af, hvorfor nogle fiberkilder er bedre end andre til at øge søernes produktivitet.

Konsekvensen af projektet er, at søer fremover fodres med mere fiberholdigt foder og derved får søerne glæde af den lange række af gavnlige effekter, som fibrene har", siger Peter K. Theil.

 

Faktaboks

Fibre til søer

  • Fiberrige råvarer er gode til søer af en lang række årsager. Blandt andet giver fibrene en bedre mæthed, mindre forstoppelse og roligere søer.
  • Søerne har en lavere varmeproduktion, et mere konstant blodsukker, hurtigere faringer, færre dødfødte grise og højere råmælksproduktion.
  • Generelt giver det mere velfungerende søer at fodre med fiberrige blandinger.

Kilde: Aarhus Universitet, Foulum

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle