Afføring fra vortesvin kan delvis beskytte mod svinepest

Med transplantation af fækal mikrobiotika fra vortesvin er det muligt at opnå delvis beskyttelse mod afrikansk svinepest hos produktionsgrise, viser spansk studie.

Et spansk studie udført af forskere hos det catalanske forskingscenter CReSA-IRTA viser, at man ved at transplantere fækal mikrobiota, fra vortesvin til produktionsgrise kan opnå en delvis beskyttelse mod afrikansk svinepest. 

Studiet har vist at en transplantation af fækal mikrobiota fra vortesvin ikke er skadelig for fravænnede grise, men at det modificerer grisenes tarm-mikrobiota. 

Ifølge forskerne spreder afrikansk svinepest i vortesvin (Phacochoerus africanus) sig kun i subkliniske (før der kan ses symptomer, red.) tilfælde. Dette er en stor kontrast til infektionen i produktionsgrise og vildsvin i Europa, hvor virussen giver anledning til 100 procent dødelighed, skriver netavisen Pig progress.

Forskerne vurderer, at forskellen skyldes genetisk variation mellem dyrearterne, samt at miljøfaktorer kan have en effekt på en infektion med afrikansk svinepest.. 

Mindre virus med fækalier fra vortesvin

I studiet blev der udført et forsøg med 48 pattegrise, udvalgt fra besætninger fri for prrs, Aujesky's sygdom, pasteurella multocida og Brachyspira hyodysenteriae.

Alle dyrene blev tre dage i træk podet med friske fækale prøver fra henholdsvis vortesvin fra Barcelona Zoo, en gruppe domesticerede svin og en kontrolgruppe. 

Efter den fækale transplantation blev pattegrisene udsat for enten en virulent eller en svækket streng af afrikansk svinepest for at sammenligne sygdomsudvikling. 

Der sås ingen forskel på grisene inficeret med den virulente streng.

Derimod sås der hos grise inficeret med en svækket streng af virus, at der var signifikant mindre virus i blodet, nasal udskillelse af vira samt kliniske tegn hos gruppen af grise, der havde fået fækalt materiale fra vortesvin. 

Et andet studie udført af samme forskningscenter undersøgte diversiteten i mikrobiota i fækalt materiale fra forskellige grupper af grise i Europa og Afrika.

Her blev det påvist, at der hos SPF-svin var den laveste diversitet af alle grupper. Samtidig blev det fundet, at der hos vortesvin i fangenskab var en mikrobiota, der lignede den hos SPF-grise, hvilket indikerer at miljøet dyrene er vokset op i også spiller en rolle. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle