Afgående formand: Vi skal skabe højstatus områder fri for sygdomme

Alle vil vinde på en bedre sundhed i svinebesætninger, sagde Bjarne Larsen i sin sidste beretning som formand for DanBred Opformering.

Sundheden i dansk svineproduktion skal højnes.

Det skal den både af hensyn til velfærd, medicinforbrug og klimamål, der alle er højt prioriterede på den politiske dagsorden, men det vil også bidrage til bedre effektivitet og økonomi hos svineproducenterne.

Indsatsen for bedre sundhed skal ske på frivillig basis og over en længere årrække på måske 10-15 år ved at skabe ’højstatus’ områder i landet, der er fri for visse sygdomme.

»Tidshorisonten er ikke så vigtig. Det vigtige er, at vi tør sætte en dagsorden om højere sundhed«, fastslog Bjarne Larsen.

Fremgangsmåden kunne være en form for regionalisering af landet, hvor man gradvist presser visse sygdomme ud. I disse områder skal man lukke besætninger med lav sundhedsstatus og dermed gøre det mere attraktivt for især avls- og opformeringsbesætninger at placere sig der.

Han havde ikke præcise tanker om, hvordan det i praksis skulle gennemføres, men opfordrede til at tænke på endemålet fremfor vejen derhen.

»Vi er i forvejen pålagt en mængde restriktioner og krav fra det offentliges side. Bedre sundhed er en opgave vi kan løfte i flok. Den gavner os selv og giver politisk good will«, påfremhævede han.

Reinfektion

Bjarne Larsen stopper som formand, fordi han endnu engang er blevet reinficeret. Denne gang har han valgt ikke at sanere sin opformeringsbesætning, men derimod fortsætte som produktionsbesætning.

»Skulle jeg have saneret efter den sidste reinfektion, ville det have været vores sjette sanering på 25 år. Det trækker altså tænder ud at sanere, ikke kun økonomisk«, lød det fra den afgående formand.

Hans egen erfaring omkring reinfektioner understregede dermed pointen om, at sundhed er den vigtigste parameter for erhvervet.

Men sikkerhed for sundhed er også vigtigt for at rekruttere nye opformeringsbesætninger.

DanBred Opformering har mistet seks besætninger i det sidste år og står dermed i en situation, hvor det kan blive vanskeligt at servicere både nuværende og nye kunder.

»Vi har brug for nye opformeringsbesætninger, men når risikoen for reinfektion er høj, er det svært at tiltrække besætninger til denne nicheproduktion«, sagde Bjarne Larsen.

Faktaboks

Nyvalgt bestyrelse

  • Fmd. Lars Jakobsen (nyvalgt)
  • Nfm. Poul Mathiasen
  • Troels Agerskov
  • Poul Faurholt
  • Jesper Monk Rasmussen
  • Peter Kreutzfeldt
  • Peter Nøhr Andersen 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle