Analytiker: Kødalternativer skubber ikke frikadellen væk

Animalske proteiner kommer til at bestå langt ud i fremtiden. Trods stor bevågenhed forventer analytiker kun en mindre markedsandel til plantebaserede proteiner.

Blot tre-fire procent i markedsandel i 2035.

Det er det overraskende bud på, hvordan udbredelsen af alternative proteinkilder ifølge den internationale analytiker inden for animalske proteiner Eva Gocsik fra den hollandske storbank Rabobank kommer til at udvikle sig i de næste mange år.

Der er i hendes krystalkugle ikke udsigt til, at de alternative proteinkilder gør indhug i de traditionelle animalske proteiner som svin, fisk, okse og kylling.

Det var et af hendes budskaber, da Eva Gocsik var indlægsholder på sidste uges Grisekongres.

Hendes indlæg tog udgangspunkt i udsigterne for europæiske svinekød i en tid med store usikkerheder. Kina indtog i den forbindelse en naturlig hovedrolle grundet landets enorme import af europæiske svinekød - en import, der imidlertid har været på en sand rutsjebanetur i de seneste kvartaler.

Ifølge Eva Gocsik er der ikke udsigt til, at Kinas svinekødsimport bedres før andet halvår af 2022.

I Kina er der samtidig set en bevægelse mod et højere forbrug af kyllingekød.

»Forbrugermønstret er ændret i de seneste år, og forbrugerne har vendt sig mod andre proteiner som kylling. Det er billigere end svinekød og er nemt at tilberede. Derfor har vi set en stor stigning i forbruget, men med de lave svinepriser vil vi nok se en stigning i forbruget af svinekød og et fald i forbruget af kyllingekød«, vurderede Eva Gocsik, der oplever stigende international konkurrence om kinesernes gunst.

Det skyldes bl.a. Brasilien, der har sat turbo på sin eksport af svinekød til Landet i midten.

Tiltro til dansk svinesektor

De europæiske svineproducenter kan se frem til en svinekødseksport, der falder 10 procent i omfang i 2022 på grund af udviklingen i Kina, lød hendes vurdering.

De danske svineproducenter gav hun imidlertid et håb.

»Den danske svinesektor er i en god situation. Den er effektiv og leverer høj kvalitet. Der er gode muligheder for at finde nye markeder, når Kina-importen går ned«, sagde Eva Gocsik.

Afrikansk svinepest tog hun også op i sit indlæg og gav et indblik i, hvordan tyskerne har klaret den svære situation med sygdommen, der øjeblikkeligt lukkede for den tyske svinekødseksport ud af EU, efter smitten ramte landet i september 2020.

Grundlæggende har Tyskland formået at rokere rundt på sit svinekød, men det har haft store opkostninger.

Afsætningen af svinekødet er afsat til priser 20 procent under de priser, der blev opnået mellem januar og august 2020. Det var tilfældet med afsætningen til Polen, Italien og Holland, mens priserne på kød afsendt til Spanien har været over 35 procent lavere i perioden oktober 2020 til august 2021.

Det store spørgsmål om fremtidige prisniveauer på svinekød rundede hun også ved at konstatere, at der skal en bedre balance mellem forbrug og eksport samt produktionen af svinekød, før markedet vender rundt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle