Andels-ekspert: Konkurrencen fra Tönnies presser Danish Crown

Seniorforsker Henning Otte Hansen, Københavns Universitet, siger, at andelsselskaberne er blevet mere opmærksomme på at gøre værdien for ejerne tydeligere.

Vi skal vokse på omsætningen. Vi skal ekspandere i udlandet.

Sådan har det tidligere lydt fra andelsselskaberne, når de fortalte om deres strategi. I går, torsdag, var det afregningsprisen til landmand, der var sat op som mål i Danish Crowns kommende strategi for årene frem mod 2021.

”Det er spændende at de lægger så meget mere vægt på afregningsprisen til landmanden, ikke størrelse eller volumen. Tidligere har de i sagt, hvilke omsætningsmål, de har, eller at de har mål om ekspansion i udlandet,” siger Henning Otte Hansen, seniorrådgiver ved Københavns Universitet og mangeårig forsker i de danske andelsselskaber.

Tican – der er opkøbt af tyske Tönnies – har meldt, at de vil tilbyde markedets bedste afregningspris.

”Det er måske et tegn på, at der – efter at Tönnies har overtaget Tican - er lidt større kamp om svinene. At der er kamp op at få fyldt op i slagterianlæggene,” siger Henning Otte Hansen.

Tendensen ses også ved de andre andelsselskaber som eksempelvis Arla og DLG.

”Landmændene har jo lidt gennem flere år, så de skal have en større afregning for at kunne overleve,” påpeger Henning Otte Hansen.

Bredere i erhvervslivet – fra aktiemarkedet – snakker man om, at virksomheder forsøger at være bedre til at synliggøre ”shareholder value”.

”Virksomhederne forsøger at synliggøre, hvad fordelene er ved at være medejer. Nu er den tendens så også forstærket i andelsselskaberne,” siger Henning Otte Hansen.

Er det realistisk, at Danish Crown kan opnå en afregningspris på 80 øre mere end konkurrenterne i forhold til de 20 øre ekstra i dag?

”Jeg synes, at det er ambitiøst. Der bør også være en fordel ved at være andelshaver. Landmanden bør have en form for gevinst. De skal have en aflønnning af tålmodighed, deres leveringspligt og den bundne kapital, de har i virksomheden. Hvis man går og roser andelstanken, så må man også vise, at det er til gavn for landmændene,” siger Henning Otte Hansen.

”Om det holder? Tjah. Det er jo også en langvarig horisont, de kører det på,” siger Henning Otte Hansen.

Han påpeger, at Danish Crown i mange år har centraliseret slagteridriften og på den måde opnået stordriftsfordele. Men de har ikke kunnet fylde slagteriernes kapacitet og derved udnytte investeringerne i slagterilinjerne.

Henning Otte Hansen vurderer, at de sydlige naboer – i Tyskland, Polen, Spanien og Italien – også vil centralisere slagteridriften, så det er usikkert, hvor længe Danish Crown kan bibeholde stordriftsfordelene.
Men der kan være andre områder, hvor Danish Crown kan hente penge, påpeger han: Eksempelvis forædling, tiltag på vækstmarkeder og måske besparelser.

”De må have noget i skuffen, de tror på,” siger Henning Otte Hansen.

Har Danish Crown ikke gjort det godt nok indtil nu?

”Det tør jeg ikke sige. Jeg ved ikke, hvad alternativet har kunnet være. Det tør jeg ikke lægge hovedet på blokken for. I og med, at de ikke har kunnet fylde slagterierne, så er det et tegn på, at de ikke har kunnet betale landmændene en tilpas høj nok pris,” siger Henning Otte Hansen.

Han påpeger dog, at konkurrenten SB Pork – gennem mange år ejet af Tican-ejeren Tönnies – i mange år har kørt med underskud, og at det er et tegn på, at Danish Crown har klaret sig godt i det danske marked.

Danish Crown fremlægger deres 2021-strategi på onsdag.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle