Antibiotikaforbruget er faldet kraftigt i Europa

Danmark er fortsat blandt de lande, der bruger mindst antibiotika til produktionsdyr.

Danmark fremhæves ofte, når snakken falder på forbruget af antibiotika til produktionsdyr.

Det kan med rette fortsætte, for Danmark bruger fortsat forholdsvis lidt antibiotika i euopæiske sammenhænge, og især hvis forbruget sammenlignes med nogle af de store svineproducerende lande.

Antibiotika til behandling af husdyr er i 25 europæiske lande faldet med 43 procent fra 2011 til 2020.

I 2020 var det gennemsnitlige forbrug opgjort til 82 mg pr. kg biomasse. Det danske forbrug var i 2020 på 37,2 mg pr. kg - det er faktisk en stigning på 0,1 mg på et år.

Forbruget for ti år siden lå på 42,1 mg pr. kg biomasse.

Det giver samlet et fald på 12 procent i salg af anbitiobika til behandling af danske husdyr.

Tallene stammer fra den såkaldte ESVAC-rapport, og den viser ifølge Seges Gris, at forbruget af de kritisk vigtige antibiotika også er faldet markant. Salget af colistin er således faldet 77 procent, mens 3. og 4. generations cefalosporiner er faldet 33 procent. Fluorokinoloner er faldet 13 procent.

Til sammenligning er det danske forbrug af kritisk vigtig antibiotika, der anvendes til produktionsdyr, på få kg i 2020.

Lande som Tyskland, Polen, Spanien, Frankrig og Holland har alle et større forbrug af antibiotika end Danmark. Polen har det højeste forbrug af de nævnte lande med næsten 200 mg antibiotika pr. kg biomasse. Spanien, der er en af verdens største svineproducerende nationer, bruger mere end 150 mg pr. kg.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle