Banebrydende forsøg: Fermenteret foder erstatter zink til smågrise

Nye forsøg viser, at med fermenteret foder opretholdes eller endda forbedres tilvæksten hos smågrise sammenlignet med grise, der får foder tilsat zink.

Ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at fermenteret foder (EP100i) ikke alene erstatter zink i foderet til fravænningsgrise, men endda gøre fodringen billigere.

Samtidig betyder EP100i, at tilvæksten hos smågrisene opretholdes eller endda forbedrer sammenlignet med grise, der får foder tilsat zink.

»Det er meget interessente tal«, lyder fra direktør Jens Legarth, Fermentationsexperts, om resultaterne, der blev præsenteret på et møde på Københavns Universitet tirsdag.

Foderomkostning fem procent lavere

Fermentationsexperts har i en årrække udviklet og forfinet fermenteringsprocesserne med blandt andet raps. De nye resultater kommer fra et forskningsprojekt, hvor blandt andet Københavns Universitet, DTU og DTI har deltaget. Projektet har fået støttet fra Innovationsfonden.

I forsøget blev grisene opdelt i en gruppe, der fik 2.500 ppm zink, en zink-fri gruppe samt i syv grupper, der fik forskellige mængder EP100i i foderet.

Grise, der ikke fik zink, men EP100i i foderet, havde bedre tilvækst end grise, der fik zink i deres foder. Der blev dog registreret færre dage med diarré hos smågrise, der fik zink.

En anden vigtig forskel var, at foderrationerne med EP100i havde lavere indhold af højt fordøjeligt protein. Det betød, at foderomkostningen var op til fem procent lavere.

”Jeg er meget tilfreds med resultaterne, der viser, at EP100i er et alternativ til medicinsk zink i smågriseproduktion«, siger Jens Legarth.

Han ser det som et vigtigt resultat frem mod EUs forbud mod brug af veterinært zink senest i 2022.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle