Besætning tester ny teknologi: Hvor er det smart - grisehost advarer om sygdom

Ugen På Spidsen: Dansk besætning har i et par måneder testet nyt system, der registrerer grisehost, og det er allerede blevet den primære kilde til overvågning af, om der kunne være behov for vaccination eller medicinsk behandling i sektionen. Mere af den slags, tak, lyder opfordringen fra ugens klummeskribent på Svin Plus.

Forleden var jeg på besøg i en besætning, hvor medicinalfirmaet Boehringer Ingelheim kørte test med SoundTalk, der er et system til overvågning af luftvejslidelser. 

Systemet var monteret i besætningens otte smågrisesektioner. I hver sektion var der to mikrofoner (monitorer), der trådløst var koblet op til en enhed, der registrerede, behandlede og lagrede data. 

Data blev analyseret via algoritmer, og systemet lærte i løbet af et døgn eller to, hvilket basisniveau af hoste, der var normalt i stalden. 

Når niveauet af hoste var normalt, lyste monitoren grønt. Hostede de lidt mere end normalt, lyste den gult, og den lyste selvfølgelig rødt, når hosten var meget værre end normalt. 

Flere af den slags

I løbet af et de par måneder besætningen havde haft systemet i drift, var det allerede blevet deres primære kilde til overvågning af, om der kunne være behov for vaccination eller medicinsk behandling i sektionen. 

Besætningen havde prrs, og der kørte influenza rundt i smågrisestaldene. Begge dele kunne betyde overvejelser om medicinering. 

Det var meget enkelt at montere de to monitorer pr. sektion og registreringsenheden i korridoren der samlede data for alle 16 monitorer. 

Via staldens netværk kunne personalet trække overskuelige grafer over hoste-niveauet i hver stald. På den baggrund havde de et kvalificeret og ikke mindst aktuelt overblik over, om der var et behandlingsbehov.

For mig er det et godt eksempel på brug af teknik og teknologi, der giver et kvalificeret beslutningsgrundlag for brug af enten vacciner eller antibiotika. 

Flere af den slags, tak.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle