Betyder det noget, at du snakker med grisene?

Forsøg viser, at grise oplever en sammenhæng mellem menneskers tilstedeværelse og menneskers stemme. Er der mennesker tilstede i stalden, uden de taler, opfører grise sig anderledes.

Et studie fra Frankrig, viser at grise reagerer anderledes, når menneskene ikke snakker i stalden i forhold til at de normalt snakker i stalden.

Det skriver netavisen Pig Progress.

Forskernes hypotese var, at den menneskelige stemme fremmer relationen mellem gris og menneske.

I forsøget blev der brugt 90 fravænningsgrise, som blev delt i tre grupper.

  • Gruppe A) Menneske med snak: et menneske var til stede i stalden fem minutter hver dag i tre uger. Derudover var der en højtaler med en kvindestemme, som blev afspillet i stalden.
  • Gruppe B) Menneske uden snak: Et menneske var til stede i stalden fem minutter hver dag i tre uger. I stedet for en kvindestemme i højtaleren, var det en baggrundslyd, som blev afspillet.
  • Gruppe C) Kontrolgruppe: kun normalt arbejde i stalden blev lavet.

To test

Forskerne lavede efter de tre uger to tests på grisene.

I den første test var et menneske inden i stien, samtidig med fik gruppe A fik afspillet deres kvindestemme over højtalerne mens gruppe B og C fik afspillet baggrundsstøjen.

Resultat viste at grisene i stald A og B undersøgte mennesket hurtigere og oftere end grisene i stald C.

I den anden test blev kun baggrundslyden afspillet for alle grisene. Grisene i stald A udviste et mere stresset adfærd, de var langsommere til at bevæge sig end grisene i de to andre stalde. Derudover havde grisene i stald A mere fysisk interaktion med hinanden og snakkede mere med hinanden.

Forskerne konkluderede, at afspilning af menneskestemme over højtaler ikke ændrede på grisene reaktion på menneskers tilstedeværelse og håndtering hvis stemmen blev afspillet samtidig med. Dog reagerede grisene fra stald A med stress, når stemmen fra menneskene ikke blev afspillet og der var mennesker til stede.

Det tyder på, at grisene identificerer mennesket stemme som en del af, at mennesker er tilstede.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle