Sponsoreret af MSD Animal Health
Blære- og børbetændelse nedsætter reproduktionen hos søer
To danske dyrlæger har undersøgt, om der er en sammenhæng mellem blære- og børbetændelse og faringsprocenten hos søer. Det slående resultat peger på at blære- og børbetændelse kan have en stærk negativ virkning på reproduktionen.

Har din besætning problemer med lave faringsprocenter hos søerne, kan det være forårsaget af infektioner der viser sig ved blærebetændelse, børbetændelse og sygelige blærer i æggestokkene. Det har en undersøgelse fortaget af to nyuddannede dyrlæger, Anne Schultz og Lars Morten Jensen vist. De afsluttede deres studium med et speciale om udsatte søer fra besætninger med henholdsvis høj og lav faringsprocent. For at skabe ny viden om reproduktionssygdomme hos søer, valgte dyrlægerne at opdele søerne i grupper efter faringsprocent, søer med en faringsprocent mindre en 85 % kom i risikogruppen, mens søer med en faringsprocent over 90 % kom i kontrolgruppen.

 

Det veterinære kandidatspeciale konkluderer, at der er 2,1 gange så stor risiko for blærebetændelse i søer fra en besætning med lav faringsprocent.

 

Undersøgelsen bestod i at vurdere synlige forandringer i urinblærer og kønsorganer fra 241 udsættersøer fra besætninger med høj eller lav faringsprocent. Blærebetændelse blev defineret ved kraftig rødmen eller en let til svær betændelse i slimhinden. Børbetændelse blev defineret ved en let til svær betændelse i børslimhinden, mens sygelige blærer i æggestokke var blærer større end 12 mm.

Resultaterne viste tydeligt, at der er en sammenhæng mellem blære- og børbetændelse og faringsprocenter, hvor sammenhængen med blærebetændelse kunne påvises med statistisk sikkerhed. Ligeledes fandt Anne og Lars en meget sikker sammenhæng mellem forekomsten af blærebetændelse og børbetændelse, hvor børbetændelse viste sig at have en forstærkende effekt på forekomsten af blærebetændelse.

Det veterinære kandidatspeciale konkluderer, at der er 2,1 gange så stor risiko for blærebetændelse i søer
fra en besætning med lav faringsprocent. Resultaterne peger på, at blærebetændelse kan have en negativ
virkning på besætningernes reproduktion, i undersøgelsen defineret ved en lav faringsprocent. Hvis din besætning har problemer med lave faringsprocenter, er det en god ide at analysere om der er særlige sygdomme eller management forhold som årsag til problemerne.

Emneord MSD Animal Health, blærebetændelse, børbetændelse

Sponsoreret af MSD Animal Health

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.