Bornholmske producenter står i stampe - ramt af øget dødelighed og sygdom

Bornholmske svineproducenter har fortsat topresultater, men øget dødelighed, besværlig høst og sygdomme forhindrer fremgang i 2018.

År efter år har de bornholmske svineproducenter været forvænt med, at deres produktivitet har rykket sig.

Men 2018 skiller sig ud ved ikke at levere markante fremgange.

F.eks. er antal fravænnede grise pr. årsso endt uændret i 2018 med 34,8 grise.

Dog er antallet af levendefødte grise hoppet 0,2 til 17,5 styk blandt de 25 soholdere, der er med i opgørelsen fra Bornholms Landbrug & Fødevarer, som dækker 92 procent af øens cirka 17.250 store sobestand.

Derimod er der stagnation på de fleste andre nøgletal, herunder fravænningsvægten, der forbliver på 6,2 kg og dermed er faldet 900 gram på ti år.

»Kuldvægten er ganske vist stigende, men den enkelte gris’ vægt er faldende, og det giver udfordringer«, siger svinekonsulent Stig Andersen og peger på, at årets resultater er negativt ramt af udbrud af PRRS på solskinsøen.

Små grise samt reinfektioner med AP2 kan også forklare en stigende dødelighed, der ses hos både smågrise og slagtesvin og er opgjort til 3,4 procent og dermed 0,3 procentpoint over landsgennemsnittet.

»Øget dødelighed er noget, vi har fokus på hele tiden. Der arbejdes med ammesøer, mælkeanlæg og så få flyt som muligt med grisene. Samtidig præger AP2 den sydøstlige del af Bornholm, og jeg er ret sikker på, at det har en negativ indvirkning på vores produktionsresultater«, siger han.

Slagtesvinene er et fokusområde på Bornholm, der har kæmpet for at bevare slagteriet i Rønne. Tilvæksten er i 2018 dykket 12 gram til 960 gram, men Stig Andersen fornemmer alligevel en god udvikling.

»Høsten i 2018 gav fodringsmæssige udfordringer med lave udbytter og protein, der krævede, at der ud over nyt korn også skulle optimeres med majs, og vi har øget sojaanvendelsen. Det har kostet produktivitet i 4. kvartal af 2018«, vurderer han.

Til gengæld er foderudnyttelsen på 2,77 FE pr. kg tilvækst forbedret til det hidtil laveste niveau, og kødprocenten er løftet 0,5 procentpoint til 60,9.

»Flere er kommet med i produktionskoncept slagtesvin, og jeg oplever flere og flere besætninger, der kommer over 1.000 gram daglig tilvækst, så jeg synes, det går den rigtige retning«, siger han og kigger frem:

»Om et år regner jeg med, at vi igen kommer til at opleve en fremgang, for dette år har ikke været tilfredsstillende, når man fra talerstolen kan fortælle, at 2018 kun var status quo. På slagtesvinesiden er der ved at sket noget, og vi kan fornemme en god udvikling«, siger han.

Faktaboks

Tre facts om de bornholmske svinevindere

  1. Årets soholder: Den på papiret bedste soholder tog sejren hjem på baggrund af resultater som 39,6 fravænnede grise, 18,3 levendefødte, 2,2 dødfødte, 6,0 kg fravænningsvægt, 92 i faringsprocent, 11 procent døde søer og en pattegrisedødelighed på 19,5 procent.
  2. Årets smågriseproducent: Bedriften havde 453 gram daglig tilvækst, ind- og udgangsvægt på 7,6 og 27,3 kg, 1,68 FEsv pr. kg tilvækst. 0,6 pct. døde.
  3. Årets slagtesvineproducent: Vinderen blev fundet på baggrund af resultater som 1.014 gram daglig tilvækst, 2,54 FEsv pr. kg tilvækst, 61,0 procent i kødprocent og 4,2 procent døde og kasserede. Bedriften vandt på baggrund af de fire nøgletal, der gav et indeks på 131 - dvs. en potentiel merindtjening på 31 procent i forhold til gennemsnittet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle