Bovbjerg Økologi: Ti ugers fravænning er standard

Henrik Bovbjerg sparer en smågrisestald ved at lade sine pattegrise gå ti uger hos deres mor.

Reglerne for den økologiske fravænningsalder er minimum syv uger, men flere producenter har valgt at vente med at fravænne grisene, til de bliver ti uger.

Det er også almindelig praksis hos Henrik Bovbjerg, Bovbjerg Økologi, og det har det været, siden han etablerede sin økologiske opformeringsbesætning i 2017.

Tanken bag ti ugers fravænning er ikke mindst, at pattegrisene bliver mere robuste, men økonomisk mener Henrik Bovbjerg også, der er penge at spare.

»Ved at skubbe fravænningsalderen til ti uger, kan vi undgå at have en smågrisestald, fordi den gennemsnitlige fravænningsvægt efter ti uger er over 30 kg«, siger han og fortsætter:

»Den højere fravænningsalder og fravænningsvægt er noget, som de svineproducenter, der aftager vores grise, er glade for. Vi har ikke dokumentation for det, men tilbagemeldingen er, at der er få halebid og nærmest aldrig diarré«, siger han og nævner, at han endnu har til gode at gøre brug af medicinsk zink i sin produktion.

Medicin bruges også yderst sjældent og typisk kun ved et dårligt ben.

I forbindelse med udvidelsen af sin svineproduktion vil Henrik Bovbjerg forfølge sine ambitioner om at få en full-line-produktion.

Det betyder, at han skal til at opfede flere grise selv.

»Vi har et projekt på tegnebrættet med 3.200 stipladser til polte og slagtesvin. Vi bygger også løbeafdeling og foderlade«, fortæller Henrik Bovbjerg om sine kommende byggeplaner, der efter planen skal påbegyndes i efteråret.

»Jeg har endnu ikke set en økologisk stald, der fungerer perfekt. Sammen med en rådgiver er vi startet forfra, og vi har udtænkt nogle tanker, som jeg forventer giver en rigtig god stald, der kan levere gode resultater«, siger han og peger på styret gødeadfærd, lejeareal og multifasefodring som nogle af fokusområderne for stalden.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle