Brødrepar bygger farestald med hæve-sænke gulv
Hæve-sænke-gulve skal højne overlevelsen hos pattegrisene på nordjysk soejendom.

Så vidt vides, har foreløbig kun en dansk soejendom taget hæve-sænke-gulv i brug for at mindske dødeligheden i farestalden, men snart følger nummer to, idet brødrene Sørensen fra Frederikshavn også investerer i gulvtypen.

De har set flere fordele ved gulvet, som de læst om og også set nærmere på hos Proteka Farms i Kalundborg.

»Vi bygger farestier til løsgående søer og bygger stier på 2,9 gange 1,9 meter. Med større stier skal vi også have en bedre effektivitet, og derfor skal vi holde en lav dødelighed i stierne«, forklarer Danni Sørensen.

Derfor vil der i den første etape af farestaldsudvidelse blive installeret hæve-sænke-gulve fra hollandske Nooyen.

Målet er, at dødeligheden kan sænkes med gulvet, fordi det hæver sig, når soen rejser sig. Derved undgås i vid udstrækning, at pattegrisene bliver ligget ihjel de første dage.

Hæve-sænke-gulv redder smågrise fra "ligge-ihjel-døden"Svin 18. januar · 12:19

»Vi skal gerne mindske vores totaldødelighed med to procentpont. Er vi i stand til det, er gulvløsningen betalt tilbage på fem-seks år«, forklarer han.

En ting er funktionaliteten ved hæve-sænke-gulvet, noget andet er gulvet i stien, der har en særlig gummi-coating, som Danni Sørensen også har store forventninger til.

»Da jeg så hæve-sænke-gulvet i brug hos Protekta Farms, så jeg ingen knæsår. Det er voldsomt interessant for os. Så måske henter vi et procentpoints lavere dødelighed på grund af, at der er færre ihjellagte grise, men jeg vil vurdere, at vi kan hente en tilsvarende andel i færre døde grise, fordi vi med den særlige overflade i stien får et fald i blodforgiftninger og ledbetændelser«, siger Danni Sørensen.

Afhængigt af, hvordan gulvtypen præsterer, vil brødrene efterfølgende tage stilling til, om de også skal indsætte hæve-sænke-gulvet og tilhørende spalter i de efterfølgende udvidelser af farestalden.

Også inventardelen kommer under lup, idet inventar fra Farm Choice, ACO Funki og Sdr. Vissing bliver afprøvet i den første etape af farestaldsprojektet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle