Briterne kan også: Grise får langt mindre antibiotika

På kun tre år har britiske svineproducenter med en systematisk indsats reduceret forbruget af antibiotika med 64 procent.

Britiske svineproducenter bruger fortsat væsentligt mere antibiotika i produktionen end deres danske kollegaer - men derfor kan man alligevel godt lette på hatten for briternes indsats for at nedbringe forbruget.

Det britiske forbrug af antibiotika i svineproduktionen er nemlig faldet for tredje år i træk, skriver netavisen Farmers Weekly.

I 2015 havde branchen et forbrug på 278 mg pr. PCU, og det var i 2018 faldet til 110 mg pr. PCU, altså en reduktion på 64 procent.

Målet for branchen er et forbrug på 99 mg pr. PCU eller lavere i 2020, og det ser ud til at kunne lykkes, selv om de lavthængende frugter nu er plukket.

En stor del af faldet er sket for såkaldt kritiske typer af antibiotika som colistin, fluoroquinalon og 3. og 4. generations cephalasporiner.

Ifølge den britiske brancheorganisation AHDB skylde det store fald følgende faktorer:

  • Konstant fokus på antiobiotika og vurdering af om det er nødvendigt at bruge
  • Benchmarking med andre producenter
  • Forbedret smittebeskyttelse på svinefarmene
  • Forbedret driftsledelse har øget sundheden i svinebesætningerne, og der er anvendt saneringer for alvorlige sygdomme om nødvendigt
  • Brug af alternative midler til kontrol af sygdomme, fx probiotika
  • Øget brug af vaccination

sbu

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle